Zeven op de tien (69%) ChristenUnie-stemmers willen graag dat de partij gaat regeren in een volgend kabinet. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 710 mensen die op de ChristenUnie gaan stemmen.

De kiezers hebben geen uitgesproken voorkeur voor het soort kabinet waar de partij in stapt. Een derde (32%) zegt dat elke coalitie goed is, een kwart (25%) ziet het liefst een kabinet met een linkse koers met de PvdA en GroenLinks, en 16 procent heeft een voorkeur voor een rechtser kabinet met het CDA en de SGP. Veel kiezers zien de partij als een bindende factor ‘die veel partijen bij elkaar kan houden.’ Een panellid schrijft verder 'Segers is een stabiele onderhandelaar die niet alleen maar bezig is met de populariteit van zijn eigen partij.'

Mensen die CU overwegen verdeeld over ethische kwesties

EenVandaag ondervroeg ook 820 mensen die overwegen op de ChristenUnie te stemmen. Zij hebben vooral moeite met de ethische standpunten van de partij. Gert-Jan Segers zei vorige week dat het wetsvoorstel om hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven mogelijk te maken, een breekpunt voor hem is. De ChristenUnie is hiertegen. Twijfelende kiezers zijn verdeeld over de vraag of hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven mag; bijna de helft (46%) van de mensen die de partij van Segers overweegt vindt dat hulp bij zelfdoding níet mag, maar een groep van vier op de tien (40%) zeggen dat het juist wél mag.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 710 mensen mee die zeker op de ChristenUnie gaan stemmen, en 820 mensen die dat mogelijk gaan doen. Het onderzoek is gehouden van 2 tot en met 7 maart 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical.

Lees hier de volledige rapportage van de Tweede Kamerverkiezingsonderzoeken in 2017 van het Opiniepanel: