Consumenten willen graag iets meer betalen voor vlees dat diervriendelijk geproduceerd is. Het gaat dan om vlees dat tussen normaal en biologisch vlees in zit. Dit vlees is sinds kort op grote schaal te koop onder het Beter Leven Kenmerk* van de Dierenbescherming. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 mensen.

Zes van de tien ondervraagden (57 procent) willen graag vlees kopen van dieren die meer ruimte, buitenlucht en strooisel hebben gehad dan in de gangbare veehouderij. Ze zijn bereid maximaal 25 procent extra te betalen voor dit diervriendelijkere vlees. Dit vlees voldoet niet aan de strenge normen van de biologische veehouderij. Biologisch vlees is tot twee keer zo duur als normaal vlees.

Biologisch te duur

Een ruime meerderheid is tegen de intensieve veehouderij. Toch let 70 procent bij het kopen van vlees meer op de prijs dan op het dierenwelzijn. Een kwart van de deelnemers eet regelmatig biologisch vlees. Driekwart (74%) zou wel vaker biologisch vlees willen eten, maar vindt dit te duur. Het diervriendelijke vlees zien ze als een mogelijkheid om toch een bijdrage te leveren aan het dierenwelzijn.

Hond en kat eten taboe

In het onderzoek werd ook gevraagd welke soorten vlees mensen absoluut nooit zouden eten. Hond en kat scoren hier het hoogst, gevolgd door insecten. Met het eten van konijn en hert hebben de deelnemers de minste problemen.

info
clock 28-10-2009 01:00

Het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming is een drie-sterrensysteem waarbij geldt: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Biologisch vlees krijgt drie sterren. Vlees dat diervriendelijker geproduceerd is dan in de gangbare veehouderij, maar niet voldoet aan de strengere normen van de biologische veehouderij krijgt één of twee sterren. 

over dit onderzoek
clock 28-10-2009 01:00

Het onderzoek is gehouden onder 24.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

De uitslag is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.