Als het aan CDA-kiezers ligt, wordt Sybrand Buma geen lijsttrekker bij komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1000 mensen die op het CDA zouden stemmen, als er vandaag verkiezingen zouden zijn.

Acht op de tien (79 procent) ondervraagde kiezers die nu CDA zouden stemmen, hebben vertrouwen in Sybrand Buma. Ook is driekwart (75 procent) tevreden over de koers van de partij. Toch vindt slechts één op de vijf (21 procent) van hen dat Sybrand Buma ook bij volgende Kamerverkiezingen kan aanblijven als partijleider.

Nieuwe gezichten

De grootste groep (41 procent) vindt dat hij ergens voor die tijd z'n moment moet vinden op het CDA-leiderschap over te dragen. 26 procent vindt dat hij het beste meteen kan stoppen als gezicht van de partij.

Veel kiezers vinden dat Buma het goed heeft gedaan, maar verjonging bij andere partijen en 'geschikte alternatieven' binnen het CDA zorgen ervoor dat ze menen dat hij het stokje voor de verkiezingen moet overdragen. Een deelnemer zegt: "Buma was jarenlang de beste leider voor onze partij. Maar nu staan er mensen op die het CDA een nieuw gezicht kunnen geven."

CDA-kiezers willen Sybrand Buma niet terug als lijsttrekker.

Hoekstra of De Jonge

CDA-kiezers zijn verdeeld over de vraag wie Sybrand Buma moet opvolgen, mocht hij opstappen. Vier op de tien (40 procent) van hen vinden Wopke Hoekstra, nu minister van Financiën, de meest geschikte opvolger. Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Zorg kan op steun rekenen van drie op de tien kiezers (29 procent).

Ook staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Madeleine van Toorenburg werden voorgelegd, maar zij zijn met respectievelijk negen en drie procent steun een stuk minder populair.

Kiezers vinden Wopke Hoekstra iemand met visie en durf, maar ook zakelijk. Hugo de Jonge wordt gezien als iemand die dichter bij de mensen staat en een socialer gezicht heeft. Beiden worden gezien als betrouwbaar.

Leden zien liefst Hoekstra

EenVandaag ondervroeg ook 300 CDA-leden. Onder die groep gooit Wopke Hoekstra in dit onderzoek de hoogste ogen. Zes op de tien (59 procent) ondervraagde partijleden vinden dat hij de voorman van het CDA moet worden, 20 procent gaat voor De Jonge.

Als we kijken naar mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nog op het CDA hebben gestemd, maar dat nu niet meer zouden doen, zegt ongeveer een derde het CDA te heroverwegen als er een nieuwe leider komt. Dat aantal is in het geval van Hoekstra en De Jonge ongeveer even hoog.

Kiezers en leden willen lijsttrekkersverkiezing

Sybrand Buma is in 2012 door partijleden gekozen als leider van het CDA. Als hij zou stoppen, kan de partij weer zo'n openbare verkiezing houden om zijn opvolger te bepalen. De grootste groep CDA-kiezers (56 procent) ziet het liefst weer zo'n verkiezing. Drie op de tien (29 procent) vindt dat het partijbestuur iemand moet aanwijzen. Ook leden vinden dat ze zeggenschap moeten hebben als de keuze voor een nieuwe partijleider moet worden gemaakt.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 1000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die bij de verkiezingen van 2017 en nu CDA zouden stemmen. Na weging is het onderzoek representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Het is gehouden op 9 en 10 mei 2019.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.