Een meerderheid (53%) heeft er begrip voor dat burgemeester Lenferink van Leiden de buurtbewoners niet op voorhand heeft ingelicht over de komst van Benno L. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 12.000 leden van het Opiniepanel. 

Een deelnemer schrijft “Ieder die zijn straf heeft uitgezeten moet worden behandeld als elke andere burger, ook al vind ik het verschrikkelijk wat hij heeft gedaan. Als zijn verblijfplaats van tevoren bekend is krijgt L. per definitie geen kans.” Afgelopen zaterdag maakte NRC Handelsblad bekend dat de veroordeelde pedoseksueel Benno L. zich in een Leidse seniorenflat heeft gevestigd. Burgemeester Lenferink had buurtbewoners niet op voorhand ingelicht over de komst van L., uit eigen zeggen om de rust te bewaren.

Duitsland

L. is eerder door meerdere gemeenten afgewezen als inwoner. 55 Procent vindt dat elke gemeente verantwoordelijkheid moet nemen voor opvang van zedendelinquenten na hun straf. Zelf wil L. graag in Duitsland wonen. Omdat hij voorwaardelijk vrij is mag dat niet. Zes op de tien (62%) vinden dat L. toestemming moet krijgen om toch naar Duitsland te verhuizen. Veel mensen geven wel aan dat dit alleen mag onder voorwaarde dat hij ook daar onder toezicht staat.

Niet in de straat

Vier op de tien (42%) deelnemers zouden het erg vinden als er een veroordeelde pedoseksueel in hun eigen gemeente komt wonen, 47 procent zegt daar geen problemen mee te hebben. Maar hoe dichterbij de veroordeelde komt wonen, hoe meer weerstand. De helft (51%) wil niet dat er een pedoseksueel in de wijk komt wonen. Een meerderheid zou het erg vinden als er een veroordeelde pedoseksueel in de straat (54%) of naast hen (58%) komt wonen.

Burgers hebben wel recht op informatie

Ondanks het begrip voor burgemeester Lenferink vindt 63 procent wel dat bewoners het recht hebben geïnformeerd worden als een veroordeelde pedoseksueel in de buurt komt wonen. Nu is bekendmaking in Nederland nog niet verplicht. Ook vinden de deelnemers (82%) dat  de wet moet worden aangepast zodat zedendelinquenten levenslang onder toezicht van de reclassering kunnen staan. Nu is dat maximaal 9 jaar.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 12.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 18 en 19 februari 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.