Bellen of appen achter het stuur is de grootste ergernis van automobilisten op de weg. De frustratie bij daarover is de afgelopen jaren sterk gestegen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 23.000 automobilisten.

In 2015 vond 41 procent van de automobilisten dit nog de grootste ergernis op de weg; nu is dat 54 procent. Bumperkleven, jarenlang de nummer één ergernis, komt nu met 52 procent op plek twee. Geen richting aangeven maakt met 44 procent de top-3 compleet.

info

Ergernissen top-10

  1. Automobilisten die bellen/sms'en/appen tijdens het rijden: 54 procent
  2. Auto's die bumperkleven: 52 procent
  3. Auto's die geen richting aangeven: 44 procent
  4. Auto's die lang links blijven rijden: 37 procent
  5. Fietsers zonder licht: 35 procent
  6. Auto's die te langzaam rijden: 30 procent
  7. Weggedrag van fietsers/wielrenners: 23 procent
  8. Auto's die afsnijden: 21 procent
  9. Weggebruikers die onterecht voorrang nemen: 18 procent
  10. Auto's die rechts inhalen: 18 procent

Meerderheid reageert uit ergernis, vaak in opwelling

Veel automobilisten kunnen het niet laten om irritatie aan de andere weggebruiker te uiten. 55 procent reageert regelmatig of vaak als gevolg van een ergernis.

Onder mannen (60 procent) en dagelijkse autobestuurders (63 procent) is die neiging nog groter dan gemiddeld.Vaak zijn dat relatief onschuldige reacties, zoals hoofdschuddend oogcontact zoeken of seinen met alarmlichten.

Bij veel andere getergde bestuurders gaat dit verder. Zij uiten hun ergernis regelmatig in een opwelling met een middelvinger of een scheldpartij, door plots remmen bij bumperklevers of te seinen met groot licht. Een automobilist in het onderzoek:

Ik haal in als ze te truttig rijden. Als het helemaal fout is gaan we toeteren en seinen

Er zijn ook automobilisten die schrikken van hun eigen opvliegendheid: "Toen een vrachtwagen laatst geen voorrang gaf en ik een noodstop moest maken, ging plots mijn hand ophoog en gaf ik hem een middelvinger. Hier schrok ik zelf ook van, maar ik was ook erg boos op hem."

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 1 tot en met 22 februari 2019, deden 26.153 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan hebben 23.563 ondervraagden een rijbewijs. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen: leeftijd, geslacht, spreiding over het land, stemgedrag, opleidingsniveau en burgerlijke staat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.