De meeste mensen (58 procent) vinden het goed dat het kabinet-Rutte III gisteren is afgetreden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 leden van het Opiniepanel. Een deel zegt wel dat het van hen persoonlijk niet had gehoeven.

In de ogen van veel deelnemers, ook stemmers van coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie, was de kabinetsval onvermijdelijk. Ze vinden het goed dat het kabinet op deze manier politieke verantwoordelijkheid neemt. Ook zeggen mensen dat ze het een 'goed gebaar' vinden richting de gedupeerde ouders.

Lees ook

'Had van mij niet gehoeven'

Sommigen hebben er weliswaar begrip voor dat het kabinet verantwoordelijkheid heeft genomen door af te treden, maar zeggen daarbij dat het van hen persoonlijk niet had gehoeven. Van de helft (47 procent) had het kabinet mogen blijven zitten. "Het is een goed signaal naar de slachtoffers dat ze schuld bekennen", schrijft iemand. "Maar andere verantwoordelijken, zoals de Belastingdienst en topambtenaren ontspringen de dans. Voor mij persoonlijk was het niet nodig geweest."

Een derde (34 procent) vindt het sowieso niet goed dat het kabinet is opgestapt. Volgens een deel van hen is het huidige kabinet niet schuldig aan de situatie. Anderen maken zich zorgen over de aanpak van de coronacrisis.

'Eerst zien, dan geloven'

Naast politieke verantwoordelijkheid, neemt het kabinet ook maatregelen om herhaling van een situatie als de toeslagenaffaire in de toekomst te voorkomen. Zo komt er een nieuw toeslagensysteem, komt er meer openheid over genomen besluiten en wordt er een staatscommissie ingesteld om discriminatie door de overheid tegen te gaan. Eerder werd al bekend dat gedupeerde ouders zo snel mogelijk 30.000 euro krijgen.

Lees ook

Tweederde (64 procent) heeft er weinig vertrouwen in dat deze maatregelen gaan helpen. De zin 'Eerst zien, dan geloven' komt tientallen keren terug in de reacties van deelnemers. Ook vrezen mensen dat het lang zal duren totdat de aanpassingen effect hebben: "Ik weet niet wat ze anders moeten doen, maar het gaat nog zo lang duren", verzucht een deelnemer.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari 2021. Aan het onderzoek deden in totaal 24.884 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.