Pensioenfonds ABP investeert nog steeds in de kernwapenindustrie, blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX. Begin dit jaar beloofde het grootste pensioenfonds van Nederland dit type investeringen te heroverwegen.

Dat heeft nog nauwelijks tot vermindering geleid. Een peiling van het EenVandaag Opiniepanel onder ruim 9.000 ABP-deelnemers maakt duidelijk dat twee op de drie (65%) problemen heeft met dit investeringsbeleid.

Zeven op de tien (71%) van de ABP-cliënten vinden dat pensioenfondsen in principe niet in de kernwapenindustrie zouden moeten investeren. Deelnemers wijzen erop dat ze verplicht zijn aan het fonds deel te nemen en het dan moeilijk te verkroppen vinden dat hun uitgesteld loon in (onderdelen voor) kernwapens wordt belegd.

Een vierde (25%) vindt dat echter niet belangrijk: velen van deze groep vinden dat de primaire verantwoordelijkheid van het fonds rendement behalen is zodat de pensioenen op niveau kunnen blijven. Zes op de tien (62%) vinden dat het ABP haar deelnemers vooraf om toestemming zou moeten vragen om investeringen te doen in bedrijven die (onderdelen van) kernwapens maken.

Nederland in top-10 landen met de grootste wapenhandel

Het EenVandaag Opiniepanel deed ook onderzoek naar de opinie over Nederlandse wapenhandel onder 23.019 deelnemers. Nederland behoort volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) in de afgelopen tien jaar tot de top 10 landen wereldwijd wat betreft wapenhandel. Ze staan in die top samen met staten als de VS, Rusland, Duitsland, Frankrijk en China.

De meerderheid (62%) heeft geen problemen met het handelen in wapens, mits Nederlandse bedrijven zich aan de internationale wetten en verdragen houden. Toch heeft de helft (46%) problemen met de Nederlandse plek in de top 10 wapenhandelende landen.

Nucleaire wapens gaan een grens over

Panelleden maken een helder onderscheid welk type wapenhandel ze toelaatbaar vinden. Het ontwikkelen, produceren of verhandelen van drones (73%), uitrusting voor militairen (85%), militaire voertuigen (81%) en conventionele wapens (60%) wordt door de meerderheid toelaatbaar geacht. Maar activiteiten binnen de kernwapenindustrie gaat deelnemers te ver: slechts 12% vindt dit nog toelaatbaar. Voor biologische en chemische wapenhandel is nog minder steun (8%) echter is dat type wapenindustrie in tegenstelling tot kernwapenindustrie illegaal volgens internationale verdragen.

Vanmiddag in Radio EenVandaag gaat vicevoorzitter van het ABP José Meijer in discussie met Wilbert van der Zeijden, senior onderzoeker van PAX en met twee leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 23.019 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 9.214 deelnemer zijn van het ABP. Het onderzoek vond plaats van 4 tot en met 7 november 2014. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Kijk hier de uitzending van EenVandaag van gisteren terug.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.