Een te vrolijke vakantiestemming, midden in een laatste appje aan het thuisfront of te vaak hetzelfde verhaal gehoord. Wie let er nog op bij de veiligheidsinstructies in het vliegtuig? De meeste mensen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

63 procent kijkt vlak voor vertrek even op als het vliegtuigpersoneel aanwijzingen geeft. Veel mensen doen dat om hun geheugen op te frissen of om te kijken waar de nooduitgangen zijn. Maar het gebeurt ook opvallend vaak uit fatsoen.

Opletten uit beleefdheid

"Ik kan het wel dromen, maar ik kijk toch. Misschien wel uit beleefdheid", zegt een panellid. En een ander: "Niets lijkt me vervelender voor het personeel als je dat moet doen en er niemand het fatsoen heeft om op te kijken".

In sommige gevallen worden mensen door de stewardess of steward gevraagd om bij de les te blijven.

1 op 7 negeert instructies

15 procent laat de instructies wel langs zich heen gaan. Zij hebben de instructies vaak gezien en denken goed te weten wat ze moeten doen in geval van nood. Een klein deel denkt dat het de aanwijzingen toch niet veel uitmaken in de weinige tijd die ze denken te hebben in een crisissituatie.

info

Over dit onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 12 augustus 2019, deden 20.869 leden van het Opiniepanel mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.