De meeste LHBTI+'ers vinden het woord ‘homofiel’ onacceptabel als benaming voor iemand die op mannen valt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder drieduizend LHBTI+'ers in aanloop naar Pride Amsterdam.

"Ik heb een hekel aan het woord 'homofiel'. Vreselijk! Het klinkt een beetje als 'pedofiel'", schrijft iemand.

Naast een lijst met termen die werd voorgelegd, konden LHBTI+ deelnemers ook zelf woorden opgeven die ze niet vinden kunnen. Hierbij werden 'pot', 'flikker', 'nicht', 'poot', 'mietje' en 'faggot' het vaakst genoemd.

Belangrijk door wie en hoe iets wordt gezegd

Volgens LHBTI+'ers maakt het uit of ze het zelf zeggen of dat iemand buiten de gemeenschap het zegt. Een ondervraagde LHBTI+'er: "Ik noem sommige vrienden die homo zijn wel eens 'flikker'. Je moet wel zeker weten dat de andere persoon het niet kwaad opvat, anders houd ik m'n mond."

Ook hoe een term gezegd wordt maakt veel uit, vinden ondervraagden. "Eigenlijk kun je best veel termen prima gebruiken. Het gaat er mij meer om hoe je het zegt", aldus een LHBTI+'er in het onderzoek. Hier zijn meer deelnemers het mee eens: "Het zijn niet de woorden maar de intenties van de spreker die het probleem zijn. Ook homo, gay en lesbienne kunnen op een negatieve manier gebruikt worden."

Jonge LHBTI+'ers kritischer over termen

Jonge LHBTI+'ers, onder de 35 jaar, zijn kritischer over welke woorden wel en niet kunnen. Van deze groep vindt 59 procent het niet oké als 'homofiel' wordt gebruikt. Maar ook 'lesbo' is not done: 55 procent van de jonge LHBTI+'ers vindt dit woord niet kunnen.

De woorden 'homoseksueel' (94 procent), 'gay' (87 procent) en 'homo' (82 procent) zijn volgens LHBTI+'ers wel acceptabel, net als 'lesbisch' (94 procent) en 'lesbienne' (91 procent).

info

Over dit onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden van 3 tot en met 15 juli 2019, deden 21.450 leden van het Opiniepanel mee, waarvan 2.993 LHBTI+'ers. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden 2 augustus gepresenteerd in EenVandaag en 3 augustus in het speciale live-verslag van de Canal Parade op NPO1.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.