Vier van de tien (42%) automobilisten kijken wel eens op het scherm van hun smartphone tijdens het rijden. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 6000 mensen die vrijwel dagelijks auto rijden en in het bezit zijn van een smartphone.

In verhouding maken mannen  en jongeren zich hier het meest schuldig aan. 

Mannen en jongeren meest actief

In de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar zegt driekwart (76%) procent wel eens op hun telefoon te kijken tijdens het autorijden. Mannen zijn een stuk actiever dan vrouwen. Van de ondervraagde mannen gebruikt 58 procent de smartphone tijdens een autorit. Onder vrouwen is dit 25 procent. De telefoon wordt vooral gebruikt om WhatsApp berichten te lezen. Tweederde (65%) van de mensen die actief zijn met hun telefoon in de auto geeft aan dit te doen. Ook wordt de telefoon gebruikt om nummers op te zoeken en te navigeren

Van de mensen die hun smartphone gebruiken vindt 67 procent dat ze gevaarlijk bezig zijn. Een derde van hen (32%) vindt dit niet gevaarlijk. Een kwart van alle ondervraagden (25%) is wel eens in een gevaarlijke situatie terecht gekomen omdat een andere automobilist of zij zelf met hun telefoon bezig waren tijdens het rijden.

App om gebruik terug te dringen? 

Verzekeraar Interpolis lanceert vandaag een app die het gebruik van de smartphone in de auto moet terugdringen. Automobilisten die tijdens het rijden hun smartphone niet gebruiken worden beloond met punten. Een kwart  (23%) van de automobilisten  met een smartphone die meededen aan het onderzoek van EenVandaag zegt hier wel voor open te staan. De rest ziet niet zo veel in de app of weet het niet. Zij vinden dat een gedragsverandering uit mensen zelf moet komen of ze zijn bang voor hun privacy. 

Over het onderzoek 

Aan het onderzoek deden 14.640  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 6.000 mensen die dagelijks auto rijden en een smartphone hebben.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. 

De software is van Vision Critical.