Het is de hoogste tijd voor telefoonetiquette, zegt 84 procent van de jongeren. Op je telefoon kijken terwijl je in gesprek bent, kan echt niet. Toch maken zes op de tien (61%) zich hier zelf ook wel eens schuldig aan. Dat blijkt uit ons onderzoek samen met X-Lab, het eindexamenproject van Human voor 3FM.

De helft (50%) van de ondervraagden heeft afspraken over het gebruik van hun telefoon. Meestal met hun ouders: tijdens het eten aan tafel wordt er niet op je mobiel gekeken. Ga je uit eten? Dan kun je volgens 84 procent van de jongeren écht niet op je telefoon kijken - al geeft de helft (49%) aan dit soms wel te doen.

Maar wanneer anderen tijdens het eten of tijdens een gesprek op hun telefoon kijken, ergert 66 procent zich hieraan: “Het komt voor mijn gevoel heel asociaal over als iemand op zijn mobiel zit. Maar meestal accepteer ik het wel, omdat ik mezelf er tijdens een gesprek ook wel eens op betrap."

In de les

In de les of tijdens college is het een ander verhaal. Bijna de helft van de middelbare scholieren (48%) vindt dat je je telefoon tijdens de les moet kunnen gebruiken. Onder studenten op het HBO en de universiteit liggen de cijfers nog hoger: driekwart van de studenten (74%) vindt dat het gebruik van telefoons tijdens colleges moet worden toegestaan.

Bellende klanten weigeren?

Bellen of appen tijdens het winkelen wordt wel als asociaal gezien: negen op de tien jongeren (90%) vinden dat je tijdens het afrekenen niet met je mobiel bezig moet zijn. Driekwart (76%) vindt het zelfs terecht als winkeliers klanten weigeren die aan het bellen zijn: "Ik heb zelf als caissière gewerkt en het is zo ongelofelijk irritant als een klant aan het bellen is terwijl hij wordt geholpen. Ze hebben dan bijna alleen maar aandacht voor hun gesprekspartner en reageren dus niet of erg afwezig op mijn vragen. Eigenlijk een beetje alsof je tegen een muur aan staat te praten."

Binnen een uur reageren

Fatsoenlijk je telefoon gebruiken: dat betekent dat je je mobiel weglegt als je met iemand in gesprek bent. Maar dat is wel lastig, blijkt uit het onderzoek: bijna de helft van de jongeren (47%) vindt het wel zo beleefd om binnen een uur te reageren op hun berichtjes.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek werd uitgevoerd door het 1V Jongerenpanel, in samenwerking met X-Lab, het eindexamenproject van Human voor 3FM. Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 6000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 1 tot 29 maart 2016, deden 1275 jongeren mee (onder wie 480 middelbare scholieren en 270 HBO- en WO-studenten). De uitslag van de peiling is na weging representatief voor vier variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, onderwijsniveau en spreiding over het land.

Download