Er is verdeeldheid over de invoering van de zogenoemde ‘sleepwet’, blijkt uit onderzoek van EenVandaag dat half oktober is gehouden. Van de 23.000 deelnemers is 49 procent tegen invoering van de wet en 40 procent voor.

Tegenstanders geven onder andere aan dat de bewaarplicht van drie jaar te lang is en vinden dat als ze nergens van verdacht worden ze ook niet gevolgd mogen worden. Voorstanders vinden dat de wet er moet komen om de veiligheid van de Nederlandse samenleving te handhaven.

Jongeren tegen en ouderen voor

Een opvallend verschil is er tussen jong en oud: waar ouderen met name de veiligheid van de samenleving voorop stellen en dus voorstander zijn van de wet, stellen jongeren  - die in meerderheid tegen zijn – hun eigen privacy voorop.  De grootste groep (58%), zowel een meerderheid van jongeren als ouderen, ziet het liefst dat er over dit onderwerp een referendum komt. 

Veiligheidsgevoel blijft gelijk

EenVandaag peilt al langer het veiligheidsgevoel in Nederland en dit ligt door de jaren heen gemiddeld rond de 85 procent. Het grootste deel van de mensen voelt zich dus veilig. Aanslagen hebben wel enige impact; zo zie je dat het veiligheidsgevoel daalde na de aanslagen in berlijn.

Onderzoek JijVandaag

De uitslagen van dit onderzoek worden vanavond door Gijs Rademaker gepresenteerd in de aftrap van het programma Hunted, vanavond om 20:25 uur te zien op NPO3.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.