Mauro mag in Nederland blijven. De jonge asielzoeker valt onder het kinderpardon en heeft daarom een verblijfsvergunning gekregen. In 2011, toen uitzetting dreigde, bleek uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel dat jongeren het inhumaan vonden om hem uit te zetten. 

Mauro werd op zijn negende door zijn moeder in Angola op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hij woonde al jaren bij zijn pleegouders toen hij in 2011 dreigde te worden uitgezet. 

Uitzetting 'onmenselijk'

Destijds gaven zeven op de tien jongeren (71%) aan dat de toen 18-jarige Mauro wat hen betreft in Nederland mag blijven. Zij noemden het "onmenselijk" om hem terug te sturen na zo’n lange tijd in Nederland waarin hij goed geïntegreerd is. Een vijfde (22%) vond toen dat Mauro wel uitgezet moest worden. Dat gebeurde niet: Mauro kreeg in 2011 een studievisum. Maar uitzetting bleef hem wel boven het hoofd hangen. Zes op de tien jongeren (61%) vonden een studievisum dan ook geen goede oplossing voor Mauro. 

Download

Moet Mauro weg?

CDA Maastricht gaat in tegen beleid minister

Kamer debatteert over zaak Mauro

De nieuwe Mauro's

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.