Oud-CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wordt de nieuwe 'ambassadeur jeugdwerkloosheid'. Dat maakten ministers Asscher en Bussemaker vanochtend bekend. Als ambassadeur gaat ze een bemiddelende rol spelen bij het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, die door de crisis inmiddels is opgelopen tot 15 procent.

De jongeren uit het 1V Jongerenpanel hebben alvast een suggestie voor de nieuwe ambassadeur: zet de Startersbeurs in. In Rotterdam is al een proef van start gegaan en in Lelystad hebben ze beurs nu ingevoerd. De startersbeurs houdt in dat jongeren, die aan de voorwaarden voor de beurs voldoen, zelf een bedrijf kunnen zoeken waar zij voor maximaal een half jaar aan de slag kunnen voor een vergoeding van 100 euro per maand. De gemeente vult deze vergoeding dan met 400 euro aan. Veel jongeren kunnen na hun studie niet direct aan een baan komen omdat werkgevers vragen om werkervaring.

Startersbeurs

Tweederde (65%) van de jongeren denkt dat ze met een Startersbeurs makkelijker aan een baan op niveau kunnen komen. Ongeveer driekwart van de jongeren (73%) vindt dat de Startersbeurs ook beschikbaar zou moeten zijn voor jongeren die al langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan. Ook al zijn de jongeren positief over het plan, toch denkt ruim de helft (55%) dat alleen de startersbeurs niet voldoende is om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Extra geld

Het kabinet trekt 50 miljoen euro extra uit in 2013 en 2014 om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. De helft van dat bedrag gaat naar een programma om jongeren langer door te laten leren in het MBO. De andere helft wordt ingezet om jongeren aan de slag te helpen, bijvoorbeeld door een startersbeurs.

Jongerenorganisaties in actie tegen jeugdwerkloosheid

Het aantal jonge werkzoekenden is het afgelopen jaar flink gestegen. Begin 2012 was de jeugdwerkloosheid opgelopen naar 15 procent. Ter vergelijking: van de gehele beroepsbevolking in Nederland is 7,5 procent werkloos. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), FNV Jong, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Jongeren presenteerden eerder dit jaar een gezamenlijk onderwijsplan om jongeren beter uitgerust de arbeidsmarkt op te laten komen. 

Jongeren voor startersbeurs

Jongeren optimistisch over financiele toekomst