5 mei Bevrijdingsdag, met zijn allen naar een festival, lange leve de vrijheid. Of niet? Meer dan de helft van jullie denkt dat er altijd oorlog zal blijven. En honger, dat krijgen we de wereld al helemaal niet uit.

Honger

Maar liefst 42 procent denkt dat het voedselprobleem in de wereld zal blijven, maar jullie willen wel proberen om daar iets aan te doen. Zo'n 60 procent wil wel loon of zakgeld inleveren. Maar een leven zonder luxe, dat zien jullie toch niet zitten, bijna de helft antwoord met NEE en meer dan 20 procent heeft geen mening.

Eerlijke broek

Lang niet iedereen keert zich tegen kinderarbeid. Als de achtergrond van een spijkerbroek onduidelijk is, zou 67 procent hem kopen. Als zéker is dat de jeans door kinderhanden is gemaakt, dan neemt nog altijd 39 procent de broek mee naar huis.

Afghanistan

En de oorlog in Afghanistan? Er zijn iets meer deelnemers aan het onderzoek die vinden dat die oorlog nodig is voor onze vrijheid. Maar meer dan de helft vind het geen goed idee als vriend of vriendin als soldaat afreist.

Je kop houden op 4 mei

Vrijwel iedereen staat stil bij de Dodenherdenking op 4 mei, 80 procent deed vorig jaar mee aan de twee minuten stilte. Een kleine minderheid (10 procent) is vóór afschaffing van de 4 mei herdenking. Mocht Nederland ooit veroverd worden door een ander land, dan gaat 57 procent - mét gevaar voor eigen leven - in het verzet. Nederland kan opgelucht adem halen met al deze jonge verzetsstrijders.

EenVandaag maakte naar aanleiding van deze enquête een filmpje, die op 5 mei in de uitzending te zien was.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.