Een meerderheid (53%) van de jongeren vindt het een slechte zaak dat de maatschappelijke stage niet langer verplicht wordt door het nieuwe kabinet. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 2.300 jongeren, gehouden na het bekend worden van het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet is van plan de stage niet langer te subsidiëren per schooljaar 2015/2016.

Tweederde van de 1100 jongeren uit het onderzoek die zelf de stage hebben gelopen, vinden het zonde dat andere scholieren deze ervaring niet meekrijgen.

Vrijwilligerswerk na MaS

Deze zomer deed EenVandaag onderzoek onder 575 scholieren die in het schooljaar 2011/2012 een verplichte maatschappelijke stage liepen. Van deze groep is een grote meerderheid heel positief over de maatschappelijke stage: ze vonden de stage leerzaam en deden relevante werkervaring op. Eén op de vijf scholieren (21%) zegt ook na de stage nog vrijwilligerswerk te zijn blijven doen; nog eens 21 procent overweegt dat.

Opvallend is dat scholieren die afgelopen schooljaar (2011/2012) stage liepen, over de hele linie meer tevreden zijn over de maatschappelijke stage dan scholieren die de stage eerder volbrachten.

Zie hier de uitslagen en het onderzoeksrapport. 

Alexander Pechtold Politicus van jaar 2009

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.