Kruisje, keppeltjes of hoofddoek in de schoolbanken? Vier van de tien jongeren zou deze religieuze uitingen willen verbieden op openbare scholen. Jonge moslima’s voelen echter niks voor zo’n verbod.

Voor of tegen?

In Antwerpen zijn religieuze uitingen op openbare scholen voortaan verboden. Een goede aanleiding om ruim 2.300 jongeren te peilen, in samenwerking met de websites Wijblijvenhier.nl en Maroc.nl. Wat denken Nederlandse jongeren hiervan? Veertig procent is voor een verbod; de helft ziet het helemaal niet zitten. Opvallend is dat jongens meer pleiten voor het verbieden dan meisjes. Zijn de hoofddoek of kruisje soms niet sexy genoeg?

Veilig gevoel

Aan het onderzoek deden 200 moslima’s mee. Zij stemmen vrijwel allemaal tegen een verbod op religieuze uitingen. De helft van de meisjes draagt een hoofddoek. Top-X vroeg de meisjes waarom zij een hoofddoek dragen. Belangrijkste reden hiervoor is een veilig/ beschermd gevoel, op de voet gevolgd door de geloofsovertuiging. “Ik draag een hoofddoek, het is waar ik in geloof, het is een deel van mijn identiteit. Respect voor ieders eigen keus!”, schrijft een van de deelnemers.

Kruisje wel, hoofddoek niet

De ene religieuze uiting is de andere niet. Zo vindt de meerderheid het dragen van een kruisje wél kunnen, maar het dragen van een hoofddoek of keppeltje in de schoolbanken vindt slechts de helft acceptabel. Waarom zien jongeren de hoofddoek niet zitten? Bijna veertig procent ziet de hoofddoek als een symbool van onderdrukking. Een derde vindt dat vrouwen met hoofddoek niet willen integreren.

Bekijk hier de uitslag van de enquête, live in uitzending van EenVandaag!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.