Meer dan de helft van de jongeren uit het 1V Jongerenpanel weet nauwelijks waar de Provinciale Staten zich mee bezig houden (56 procent). Als ze gaan stemmen, laten ze hun stem vooral bepalen door de ontwikkelingen in de landelijke politiek.

Bij de meiden zijn de partijen GroenLinks, PvdA en SP populair, de jongens kiezen voor D66, VVD en de PVV.

Tweederde van de jongeren is trots op de provincie waarin ze wonen (66 procent). Ondanks dat de helft aangeeft niet betrokken te zijn bij hun provincie, zien ze een fusie met een nabij gelegen provincie niet zitten. Zes op de tien jongeren is hiertegen (58 procent). Ook het vervangen van de provincies door vier landsdelen, wat is geopperd door enkele politieke partijen, vindt een groot deel van de deelnemers een slecht plan (66 procent).

Verkiezingsnieuws via Twitter

Opvallend is dat een op de zeven het verkiezingsnieuws tot zich neemt via Twitter (14 procent). De televisie staat op nummer een als medium waarmee jongeren het nieuws volgen in de aanloop naar de verkiezingen (77 procent). Verder zijn nieuwssites (51 procent) en kranten (48 procent) belangrijke nieuwsbronnen. De papieren partijprogramma’s raadpleegt vrijwel geen enkele jongere meer.

Online campagnefilmpjes

We hebben de deelnemers aan het onderzoek twee campagnefilmpjes voorgelegd die de laatste weken onderwerp van gesprek waren. Het filmpje van CDA Limburg, waarbij een vrouw een CDA-tatoeage op haar bil toont, beoordelen de jongeren als slecht (70 procent). Meer dan de helft, 56 Procent, geeft aan dat dit filmpje hun mening over het CDA negatief beïnvloedt. Acht op de tien vindt dat het filmpje niet duidelijk maakt waar de partij voor staat. Een selectie uit de reacties die wij binnenkregen:

"CDA heeft nog al een oud en stoffig imago, dit filmpje probeert het te veranderen maar het slaat helemaal nergens op en ik krijg last van plaatsvervangende schaamte."

"Het creëert wel 'buzz' om het in marketingtermen te zeggen, maar of het goed is, is een ander verhaal. Net zoals het filmpje van Rita Verdonk. Iedereen kende het, maar er werd meer over gelachen dan over gepraat."

"Het CDA is wel héél erg wanhopig op zoek naar jonge kiezers."

Over het tweede filmpje, waarin de Tegenstemwijzer de PVV op de hak neemt, zijn de meningen meer verdeeld. 48 Procent van de jongeren vindt het een leuk filmpje, 40 procent beoordeeld het als slecht. Wel vinden de deelnemers aan het onderzoek dat de boodschap van de makers duidelijk is (78 procent). Drie op de tien jongeren denkt negatiever over de PVV na het zien van het filmpje.

"Aangezien de tegenbeweging niet gelieerd is aan een politieke partij, vind ik dit een uitstekende manier om mensen eens beter te laten luisteren naar wat een bepaalde partij uitdraagt."

"Kinderen zeggen de waarheid toch??? Dit liet me echt nadenken."

"De boodschap is duidelijk, maar waarom kinderen?"

"Dit is een typisch beeld van waar we in Nederland niet naar toe moeten. Kwaad bestrijd je niet met kwaad. Wie af wil zakken naar het niveau van Wilders moet dat zelf weten, maar ik wordt hier kostmisselijk van."

"Er zullen denk ik eerder meer mensen PVV stemmen dan minder."

Campagneadvies

Wat moeten politieke partijen doen om jongeren aan te spreken? De jongeren geven aan dat de politici niet zichtbaar zijn, en vrij onduidelijk.

"Alle gezamenlijke partijen 1 gratis krant uitbrengen met ieder een gedeelte van hun boodschap. Deze krant dan verdelen op stations en in bussen."

"Ze moeten me precies vertellen wat ze gaan doen. Niet wat ze willen, maar wat ze echt kunnen doen. Ik heb niks aan beloftes die men niet waar kan maken."

"Ze moeten langs de huizen gaan, persoonlijk met mensen praten. Dat geeft de mensen het gevoel dat ze er toe doen.

Sommige jongeren gaan wel een tikkeltje ver in hun campagneadvies....

"Ik ben op vakantie !!helemaal belachelijk om verkiezingen in de vakantie te plannen."

Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 22 en 25 februari 2011, deden 1.280 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.