Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag een man uit Leiden vrijgesproken die opgespoord was door inzet van een lokpuber. Een lokpuber is een politieagent die zich met een nepaccount op sociale media voordoet als minderjarige. 

Het doel hiervan is om groomers te betrappen: volwassenen die op internet minderjarigen benaderen voor seks. De man uit Leiden dacht online een afspraakje te hebben gemaakt met een dertienjarige, maar in werkelijkheid had hij contact met de politie.

Door deze uitspraak is het voor het Openbaar Ministerie, die deze zaak als een testcase ziet, op dit moment niet mogelijk om groomers die door lokpubers zijn opgespoord te vervolgen. Het OM gaf gisteren in onze uitzending aan voor een wetswijziging te zullen pleiten indien de man wordt vrijgesproken. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) liet eerder in antwoord op Kamervragen weten ook voor het inzetten van lokpubers te zijn.

Jongeren voor inzet lokpubers

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat driekwart (72%) van de jongeren vindt dat de politie alle mogelijke middelen moet kunnen inzetten om groomers op te sporen. Ook lokpubers dus, zeggen twee op de drie ondervraagden. Toch denkt de meerderheid (56%) dat het wijzen van minderjarigen op de gevaren van groomers beter helpt dan het inzetten van lokpubers. Van de ondervraagde middelbare scholieren heeft slechts 14 procent op school voorlichting gehad over grooming.

Seksueel getint gedrag online

Veel jongeren worden op internet op een seksueel getinte manier benaderd door een vreemde: een derde (32%) van de ondervraagden is dit wel eens overkomen. Van deze groep overkwam dit 70 procent toen zij jonger dan 16 waren. Een meisje dat meedeed aan het onderzoek, schrijft: "Het gebeurde op Hyves. Een volwassen man die alleen bevriend was met meisjes van rond de 14 waarvan je de borsten bijna kon zien. Hij zei 'Jouw gezicht is mooi, mannen willen meer van je zien' en stuurde een vriendenverzoek." Lees hier meer ervaringen van jongeren. Let op: expliciete content!

Lokpubers inzetten: mag dat?