Acht op de tien jongeren (80%) zijn voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak naar 18 jaar. Wel denken ze dat het duurder maken van sigaretten de beste manier is om hen te ontmoedigen om te gaan roken.

Ruim de helft (56%) van de ondervraagde jonge rokers heeft wel eens geprobeerd om te stoppen, met als belangrijkste reden dat roken duur is. Het financieel treffen van rokers is volgens jongeren daarom de meest effectieve maatregel, maar ook het verhogen van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar –zoals het kabinet wil– werkt volgens hen. Ook denken jongeren dat het helpt om minderjarigen die roken een boete te geven.

Rookverbod op het schoolplein

De meeste ondervraagde rokers (54%) begonnen met roken voor hun 16e. Zeven op de tien middelbare scholieren (69%) geven aan dat er bij hen op het schoolplein gerookt mag worden. Jongeren vinden in meerderheid (62%) dat de overheid dit moet verbieden. Of zo’n verbod helpt of niet, daarover zijn de meningen verdeeld. De helft (48%) denkt van wel: roken op het schoolplein wordt nu vaak als stoer gezien, zeggen zij, en als je dat verbiedt stopt het meeloopgedrag. De andere helft (46%) denkt dat scholieren dan gewoon buiten het schoolplein gaan roken.

Ouders weten van niks

Een derde van de jongeren (32%) krijgt hun rijbewijs of een ander cadeau van hun ouders als ze voor een bepaalde leeftijd (meestal 18 jaar) niet roken. Of dit het gedrag van de jongeren beïnvloedt is de vraag. Van de jongeren die zo’n afspraak hadden en nooit gerookt hebben, zegt 90 procent ook van de sigaretten af te zijn gebleven als er géén cadeau tegenover had gestaan. Van de jongeren die zo’n afspraak hadden en tóch zijn gaan roken, heeft 59 procent het rookgedrag voor de ouders verzwegen. Van álle ondervraagde jonge rokers zegt 28 procent dat hun ouders niet weten dat zij wel eens een sigaretje opsteken.

Niet roken als vrienden dat ook niet doen

Jongeren roken vooral om te relaxen, daarna pas omdat ze het lekker vinden. Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol: ruim een derde (35%) zou niet roken als geen van hun vrienden dit zou doen.

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden van 23 t/m 29 november 2012, deden 2500 jongeren mee (onder wie 300 rokers en 700 middelbare scholieren). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.