Jongeren zijn optimistisch over de financiële toekomst van henzelf én van ons land. Dat blijkt uit onderzoek onder 2400 jongeren uit het 1V Jongerenpanel van EenVandaag.

De meerderheid (58%) van de ondervraagde jongeren ziet 2014 positief tegemoet wat betreft de eigen portemonnee. En waar een jaar geleden nog maar 18 procent van de jongeren dacht dat de Nederlandse economie er beter voor zou komen te staan, is nu 43 procent positief. Nog eens 39 procent denkt dat de economische situatie dit jaar hetzelfde zal blijven; slechts 15 procent verwacht een verslechtering.

Verloren generatie

Ook over de verre toekomst zijn zij rooskleurig: 64 procent denkt er over tien jaar financieel goed voor te staan. Hoewel vanwege de hoge jeugdwerkloosheid soms wordt gesproken over een 'verloren generatie', delen de meeste jongeren (65%) deze angst niet. Een kwart (25%) is wél bang dat het wat werk betreft niet meer goed komt met hun generatie.

De uitslagen zijn zaterdag 4 januari in een vooruitblik op het politieke jaar in TROS Kamerbreed besproken met vier voorzitters van politieke jongerenorganisaties. Luister het hier terug.

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden van 23 december 2013 tot 3 januari 2014, deden 2392 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download