De helft van de ondervraagde scholieren (52%) is op sociale media ‘bevriend’ met docenten. Een kwart van hen geeft aan dat docenten ook wel eens reageren op berichten die zij plaatsen. 

Vaak blijft het contact beperkt tot het ‘liken’ van foto’s, maar soms gaat het verder. Een scholier zegt: “Een leraar op school reageert altijd op foto's en berichten van leerlingen. Hij feliciteert ook iedereen en maakt er altijd een opmerking bij die net wel en soms net niet kan.” De meerderheid van de scholieren, 60 procent, vindt het niet normaal om op sociale media met docenten contact te hebben over privézaken. Een derde (30%) vindt dit wel normaal.

Sms’en met de leraar

EenVandaag ondervroeg scholieren over de grenzen in het contact tussen leerling en docent, naar aanleiding van de geschiedenisdocente Hilde die vanwege erotisch getinte sms’jes werd ontslagen. Eén op de tien scholieren (10%) geeft aan soms te sms’en of whatsappen met docenten over privézaken. Vaak gaat het over een lastige thuissituatie, maar soms ook over bijvoorbeeld lievelingsfilms.

Eén op de tien scholieren geeft aan dat een docent wel eens met hen heeft geflirt. Een kwart (24%) heeft zich zelf wel eens aangetrokken gevoeld tot een docent.

De VVD stelde vandaag dat volwassenen die erotisch getinte chatgesprekken voeren met minderjarigen strafbaar moeten zijn. De meerderheid (56%) van de ondervraagde scholieren vindt dit een goed plan. Wel wijzen ze er op dat een achttienjarige die een erotisch chatgesprek voert met zijn paar jongere vriendin niet strafbaar moet zijn.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van tv-programma EenVandaag, bestaat uit ruim 5000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 18 tot 20 november 2013, deden 600 middelbare scholieren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download