Bastiaan Meijer (15 jaar) deed dit jaar eindexamen VMBO-TL op CSG Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis. Vlakbij Rotterdam, waar op een school meerdere examens werden gestolen. Hij maakte zich zorgen: "Wat als ik Natuurkunde over moet maken? Natuurkunde is mijn slechtste vak en dit ging juist zo goed tijdens het examen!"

Bastiaan's zorgen bleken ongegrond: gisteren kreeg hij te horen dat hij geslaagd is. "Ook voor Natuurkunde heb ik een voldoende gehaald! En mijn gemiddelde is goed genoeg om naar de havo te gaan", mailt hij ons enthousiast. Gefeliciteerd Bastiaan!

Bastiaan schreef op ons verzoek op dinsdag 11 juni een blog over de spanning van het wachten op nieuws:

"Wachten is moeilijk, misschien wel het moeilijkste dat er is. Tien minuten wachten bij de tandarts gaat nog wel, je kijkt twee YouTube-filmpjes en je bent aan de beurt. Maar twee en een halve week wachten, dat is andere koek. Je probeert de tijd te doden op je werk, bij vrienden of met een goed boek. Toch blijft steeds de vraag die de tijd nog langzamer laat gaan in je hoofd rondzweven: Ben ik geslaagd? 'Natuurlijk', zegt dan dat vriendelijke en altijd optimistische stemmetje in je hoofd. Maar een andere minder positieve stem herinnert je aan het feit dat je wiskunde, waar je zo hard voor hebt geblokt, erg slecht ging.

De eerste week voel je de zenuwen nog niet zo heel erg. Je geniet van het feit dat je vakantie hebt en fietst nog eens langs school om te kijken hoe de andere leerlingen naar de zomervakantie smachten terwijl jij die al hebt. De week daarna begint het pas echt. Klotsende oksels, een misselijk gevoel in je maag en trillende benen.

Vooral toen bekend werd dat er ook VMBO-examens gestolen zijn kreeg ik een onbehagelijk gevoel in mijn buik. Wat als het Natuurkunde is? Natuurkunde is mijn slechtste vak en dit ging juist zo goed tijdens het examen! Wat als ik die rottige toets nog een keer moet maken? De school waar de examens zijn gestolen ligt in regio Rijnmond en daar kom ik ook vandaan, dus ik loop nog meer gevaar dat ik mijn examen moet overdoen dan de rest van Nederland. Toch vertrouwt iedereen in mijn omgeving op een goede afloop. Zij verwachten dat het allemaal wel los zal lopen en dat ze hooguit op de bewuste school een herexamen moeten maken.

Nu het nog iets meer dan vierentwintig uur duurt voor ik mijn uitslag krijg word ik toch wel heel erg zenuwachtig, al weet ik bijna zeker dat ik geslaagd ben. Ik ga deze dag besteden aan thee en internet, dan gaat de tijd weer net iets sneller. Ik wil iedereen veel succes wensen met het overleven van deze laatste spannende dagen. Everything will be alright."

De foto is een still uit het item dat EenVandaag gisteren maakte over de gestolen examens. Bastiaan staat niet op de foto. Het item is rechtsboven op deze pagina te zien.