Meerderheid: Van der Steur moet aftreden
Ruim acht op de tien (83%) mensen vinden dat Ard van der Steur moet aftreden als minister van Justitie en Veiligheid. Dat blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 17.000 leden van het Opiniepanel. De minister is opnieuw in opspraak geraakt, omdat hij zijn betrokkenheid bij de Teevendeal zou hebben achtergehouden.
Kiezers van bijna alle partijen zeggen dat de positie van Van der Steur onhoudbaar is geworden. Ook acht op de tien (80%) mensen die op coalitiepartij PvdA willen stemmen, vinden dat hij moet aftreden. Alleen VVD-stemmers zijn verdeeld over de kwestie: 40 procent vindt dat de minister moet aftreden, 52 procent zegt dat hij kan aanblijven.
Rutte ongeloofwaardig
Premier Mark Rutte zegt dat er volgens hem 'geen nieuwe zaken naar boven zijn gekomen' en ontkent dat hij op de hoogte was van de betrokkenheid van Van der Steur bij de Teevendeal. Zeven op de tien (68%) deelnemers geloven dat niet, en denken dat Rutte wist dat de Kamer bewust fout geïnformeerd is. Driekwart (74%) vindt dat de premier te weinig regie heeft genomen in de kwestie.
De deelnemers zijn verdeeld over de vraag of het kabinet Rutte II kan aanblijven na de nieuwe bekendmaking over de Teevendeal. Vier op de tien (41%) vinden van wel, de helft (48%) vindt van niet. Vooral PVV- (80%) en SP-stemmers (76%) vinden dat het kabinet moet vallen, kiezers van coalitiepartijen VVD (98%) en PvdA (74%) en van D66 (68%) vinden in meerderheid juist dat het kabinet kan aanblijven. De andere kiezers zijn meer verdeeld.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 16.904 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 24 januari.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.
De software van de onderzoeken is van Vision Critical.