Het innemen van het rijbewijs van zware alcoholovertreders lijkt nauwelijks effect te hebben. Ook zonder dat roze pasje blijven de overtreders vaak gewoon door rijden. Dat zegt het verkeersonderzoeksbureau SWOV.

Zware alcoholovertreders veroorzaken ongeveer twee derde van alle ernstige alcoholongelukken. Dat komt neer op 50 tot 95 doden per jaar. Straffen zoals hoge boetes en ontzegging van de rijbevoegdheid hebben ‘geen of nauwelijks effect’, staat in het SWOV-rapport Zware alcoholovertreders in het verkeer.

De boosdoeners

In Nederland rijden er tussen de 90 en 125 duizend zware alcoholovertreders rond. Dat zijn autobestuurders met een alcoholpromillage van 1,3 of hoger in hun bloed. Jaarlijks houdt de politie een fractie daarvan aan: een schamele 7.500.

Meestal gaat het om alleenstaande, laagopgeleide mannen, menen de onderzoekers. Ten minste 45 procent daarvan kan de gewoonte niet doorbreken en blijft ook na aanhouding door de politie met een slok teveel op rijden.

Alcoholslot

Een veelbelovende oplossing voor het probleem was het alcoholslot, volgens SWOV. Dat is een apparaatje in de auto waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als de bestuurder te veel heeft gedronken zal de motor niet starten. De automobilist die gesnapt wordt met en alcoholpromillage van 1,3 of hoger krijgt het alcoholslot opgelegd. Maar het slot is afgeschaft omdat er te veel juridische haken en ogen aan zaten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is bezig met het aanscherpen van de verkeershandhaving. Minister Ard van der steur wil bijvoorbeeld een systeem om na te gaan of ingenomen rijbewijzen daadwerkelijk ingeleverd zijn. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.