Hoe een ergernis op de snelweg totaal uit de hand kan lopen. Gert-Jan Schouten kan er over meepraten. Zijn auto verongelukte in 2016, nadat hij een handgebaar had gemaakt naar een andere automobilist. "Doe het niet, Gert-Jan", waarschuwde zijn broer nog.

Gert-Jan weet het nog goed. Het is de avond van 4 mei 2016, net na dodenherdenking. Hij zit achter het stuur. Samen met twee vrienden en zijn jongere broer, die pal achter hem zit, rijden ze richting Zoutkamp, in het noorden van Groningen. Daar ligt de klipper al aangemeerd, klaar om te vertrekken voor het jaarlijkse zeiluitje op de Waddenzee.

Lees ook

'Ineens ging ie vol op de rem'

Het gaat mis als hij een vrachtwagen inhaalt op een verder lege snelweg. Als hij teruggaat naar de rechter rijstrook, duikt daar ineens een groene Volkswagen Golf op, die hem rechts probeert in te halen. Gert-Jan schrikt en maakt een handgebaar. Dan gaat het mis.

"Een opgefokte kale man was het. Hij ging volledig door het lint. Mijn broer achter mij zei nog 'Gert-Jan niet doen', maar ik maakte uit impuls een handgebaar. 'Wat doe je man?' Toen werd ie helemaal woedend, gaf gas, ging voor mij rijden en trapte ineens vol op de rem. Ik reed 120 kilometer per uur en moest uitwijken, anders had ik vol op hem gezeten. Hij had ook een kind achterin."

De auto waar Gert-Jan met twee vrienden en zijn broer inzat.
Bron: Van Oost Media

Paal naar binnen

Gert-Jan wijkt uit naar rechts, verliest de grip over het stuur en de auto slingert de weg af. Met een keiharde klap belandt de auto tegen de palen van een verkeersbordenstellage. Hij kan zich de klap nog goed herinneren. Wat hem vooral verbaast, is dat iedereen uit de auto klimt en in eerste instantie weinig lijkt te markeren. Alleen de broer die achter hem had gezeten, blijkt er slecht aan toe.

"Hij was wel bij bewustzijn, maar gaf aan dat het slecht ging. En als hij dat zegt, dat is dat ook zo. Precies op de plek waar hij had gezeten, was zo'n paal naar binnen geslagen. Hij had die klap letterlijk met zijn hoofd opgevangen en zwol enorm op."

Lees ook

'Ze begonnen over schedelbasisfractuur'

Niet veel later landt de traumahelikopter. Gert-Jan schrikt als hij ze hoort praten over zijn broer. "Ik hoorde artsen praten over schedelbasisfractuur, dat soort termen. Pas toen had ik in de gaten hoe het met hem was."

Zijn broer werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij dagen moest blijven. Inmiddels hij is redelijk hersteld. Maar Gert-Jan schrikt 's nachts nog wel eens wakker.

Gert-Jan schouten aan boord van de Confiance
Bron: Privé-collectie
Zeilend op de waddenzee, het jaarlijkse vriendenuitje

Totale mafkees

Schuldig voelt Gert-Jan zich niet, maar hij denkt nog wel eens aan het gebaar dat ie maakte naar de man in de groene Golf. En vooral aan zijn broer die hem toen waarschuwde: "Doe het niet Gert-Jan! Dat zei mijn broer toen en dat hoor nog heel erg in mijn hoofd. Mijn broer had eerder in de gaten dan ik dat die vent een totale mafkees was."

De man in de groene Golf is ondanks meerdere oproepen bij regionale omroepen nooit gevonden. Gert-Jan vindt dat nu niet meer zo erg. Door het ongeluk is hij wel rustiger gaan rijden en maakt geen gebaren meer. "Ik probeer niet meer te reageren op andere weggebruikers, maar ik krijg terug van mijn zoon dat ik achter het stuur wel vaker 'eikel' zeg, terwijl ik dat woord in het dagelijks leven nooit gebruik."

Tv-reportage: Zwaargewond na verkeersruzie, Gert-Jan maakt nooit meer een handgebaar

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.