Het kabinet komt met nieuwe maatregelen om het uitgaansgeweld te beteugelen. Alcohol en drugsgebruik gaan als strafverzwaringsgrond bij geweld gelden. 

Dit betekent  dat mensen die zich in het nachtleven schuldig maken aan overtredingen zich niet meer kunnen beroepen op hun dronkenschap: het excuus 'Ik kan er niets aan doen want ik was dronken' behoort daarmee echt tot de verleden tijd.

Veel jongeren maken agressief gedrag mee tijdens het uitgaan, blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel. Eén op de vijf  zegt tijdens een avondje stappen vrijwel altijd een vechtpartij te zien. Voor hun gevoel neemt de agressie ook niet af: bijna de helft (47%) zegt dat de agressie gelijk is gebleven en 17 procent ervaart een toename ten opzichte van een jaar geleden. 

Gijs Rademaker presenteert meer uitkomsten in de uitzending, kijk vast hier voor een langer bericht.

Daarnaast het verhaal van twee slachtoffers en een reportage vanuit het Brabantse Tilburg, waar een kroeg een horecaverbod hanteert. Bij Café Brandpunt komen mensen die zich misdraagden niet meer binnen. Hoe werkt dit in de praktijk? Ook burgemeester Noordanus geeft, als voorzitter van de veiligheidsregio Noord West Brabant, zijn visie.

Weer massale verontwaardiging over uitgaansgeweld

NOS op 3 over onderzoek uitgaansgeweld

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.