"Eigenlijk zijn ze veel te laat. Ze hebben de situatie uit de hand laten lopen." Zo reageert Jip Welkers op de maatregelen die Uber vandaag aankondigt. Jip is de zus van Mare, die begin 2017 verongelukte bij een aanrijding met een Uber-taxi.

Na vier dodelijke ongelukken met een Uber-taxi in de afgelopen 6 weken kondigde het taxibedrijf vandaag aan maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat vertelt Uber Benelux-CEO Thijs Emondts in een exclusief gesprek met EenVandaag. Het bedrijf gaat geen chauffeurs van onder de 21 jaar meer aannemen, stuurt chauffeurs onder 25 jaar op verkeersveiligheidscursus en wil in gesprek met lokale en landelijke overheid over welke verbeteringen nog meer getroffen kunnen worden. Het bedrijf biedt bovendien zijn excuses aan nabestaanden van de slachtoffers aan, waarbij ze ook expliciet de familie Welkers noemen.

Lees ook

Moderne slavernij

Voor de familie Welkers komt dat excuus eigenlijk te laat. Zij kregen de afgelopen 2 jaar steeds meer inzicht in de omstandigheden waarin de Uber-chauffeur werkte die Mare aanreed. "Hij was vermoeid en reed rondjes in afwachting van een ritje", zegt Jip Welkers. De familie signaleerde deze omstandigheden ook bij andere ongelukken en herkende de trend. Ondanks ze daarover meerdere keren aan de bel trokken bij Uber, vonden ze nooit een luisterend oor bij het taxibedrijf.

Voor de familie Welkers was dat heel pijnlijk. "Niet alleen wij zijn het slachtoffer", zegt Jip Welkers, 'maar ook alle Uber-chauffeurs. Zij worden min of meer gedwongen enorm lange dagen te maken, met 60 of 70 uur in de week. Het is eigenlijk moderne slavernij."

Jip Welkers en Sofyan Mbarki in gesprek over Uber bij Radio EenVandaag.

'Erg zuinig'

Ook Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, is niet overtuigd door de aangekondigde maatregelen. "Het is allemaal erg zuinig. Bovendien zie ik dat ze alleen maatregelen nemen op het moment dat het ze heet onder voeten wordt." Mbarki gelooft niet dat Uber een oplossing heeft gevonden voor de problemen. "Het probleem is dat de chauffeurs zo ontzettend worden opgejaagd door die app. Aan de hand van kleurtjes in de app worden die chauffeurs door de hele stad gestuurd."

Volgens de fractievoorzitter moet er meer gaan gebeuren. "Als je ze zo laat rondrijden, ze 25 procent van hun inkomsten moeten inleveren en al die mensen dus 14 uur per dag moeten werken, dan is het wachten op nog meer problemen." Goedkope diensten zoals, Uber, maar ook Deliveroo zijn aantrekkelijk vanwege hun prijs, maar volgens Mbarki moeten we ons realiseren dat dit ook altijd ten koste van iets anders gaat. "In dit geval is het de verkeersveiligheid en de werksituatie van die chauffeurs, die gestresst en vermoeid in de auto zitten", aldus de voorman van PvdA Amsterdam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.