Grote metropolen en groene akkers: Zuid-Holland heeft ze allebei. Als een van de weinige provincies in Nederland, moet Zuid-Holland altijd wikken en wegen tussen economie en natuur. 

Provinciale partijen willen beide combineren, maar gaat het één niet onvermijdelijk ten koste van het ander? Boerenweilanden die plaatsmaken voor vogelbroedgebieden, natuur die wijkt voor wegverbreding. Het is dan ook niet gek dat investeren in natuur de top 3 haalt van meest besproken onderwerpen in de regio. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Huri Sahin, lijstrekker van GroenLinks in Zuid-Holland en Floor Vermeulen, lijsttrekker van de VVD-fractie in de provincie. Ook aan tafel akkerboer Adjan Vos. Jarenlang procedeerde hij tegen het onder water laten lopen van zijn akker in de Rhoon, onder de rook van Rotterdam. Met succes, al boert hij tegenwoordig op officieel natuurgebied.

En dat heeft consequenties voor de omzet. Ook te gast is Ronald Velgersdijk. In de wintermaanden trekt hij er ieder weekend op uit om wilgen te knotten. Doet hij het niet, dan verloederen de bomen. De vrijwillige knotgroep kreeg voorheen subsidie van de provincie, maar door bezuinigingen is dat van de baan. Als er nu een zaag stuk gaat dan moet de groep het zelf bekostigen. 

Provincietoer

Radio EenVandaag zendt van 2 tot en met 17 maart live uit vanuit de provincie. Van Zeeland tot Groningen, elke dag maken we tussen 15.30 en 16.30 een live-radio uitzending in aanloop naar de verkiezingen. Vandaag: Zuid-Holland. U bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen in de centrale bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Presentatrice is Suzanne Bosman, muziek komt van The Kik. 

 

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.