Alle zorgverzekeraars moeten uiterlijk vandaag de premies en voorwaarden van hun basisverzekeringen bekend maken. De afgelopen weken werd al duidelijk dat de meeste verzekeraars hun premies verhogen. 

Minister Schippers verwacht dat de premie van de basisverzekering gemiddeld met 70 euro per jaar omhoog gaat. Die stijging wordt vooral veroorzaakt door een overheveling van taken naar de zorgverzekeraars. Zo wordt verzorging en verpleging thuis, en langdurige Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) aan volwassenen vanaf 2015 door de zorgverzekeraar vergoed. 

Overstappen tot 1 januari

Consumenten hebben tot 1 januari de tijd hun huidige verzekering op te zeggen, en tot 1 februari om een nieuwe verzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars zetten meer dan ooit in op zogeheten budgetpolissen. Die zijn weliswaar goedkoper, maar perken ook de keuzevrijheid voor consumenten in.

Zo kunnen consumenten met een budgetpolis alleen terecht bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners. Gaan ze naar een arts met wie hun verzekeraar geen contract heeft, dan krijgen zij niet alle kosten vergoed. De Eerste Kamer stemt binnenkort over een wetswijziging die zorgverzekeraars de mogelijkheid biedt helemaal niks meer te vergoeden bij niet-gecontracteerde zorg. 

Valkuilen

Ziet de zorgconsument door de bomen het bos nog wel? Waar moet hij op letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgpolis? En wat zijn de grootste valkuilen?

In EenVandaag het verhaal van Inge Wichink Kruit. Zij werd onverwacht met een hoge rekening geconfronteerd na een behandeling in het ziekenhuis, nadat bleek dat het ziekenhuis  wel, maar de behandelend specialist niet over een contract met haar verzekeraar beschikte. Ook een interview met Ruud Martens, directeur van vergelijkingssite Independer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.