"Dit zijn heel gevaarlijke mensen", zegt Matthew Galizia over de mensen die zijn moeder, een zeer kritische journalist, vermoordden. Hij wordt nu zelf ook bedreigd. "Ik probeer er niet aan te denken en me te focussen op mijn werk."

"Mijn moeder liet zich niet omkopen", zegt Matthew Galizia over zijn moeder Daphne. De Maltese journalist kwam op 16 oktober 2017 om het leven kwam door een autobom. Haar zonen Paul en Matthew Galizia vechten nu voor gerechtigheid en tegen de corruptie op het eiland.

Bedreigde familie

Daphne Caruana Galizia schreef op haar blog 'Running Commentary' over corruptie onder politici. Over de banden tussen het criminele leven en de overheid, over corrupte ministers. En over de dubieuze handel en wandel van de premier van Malta Joseph Muscat. Met haar publicaties maakte ze veel vijanden, en haar journalistieke werk heeft ze met de dood moeten bekopen. En nu worden ook haar zonen bedreigd.

Matthew Caruana Galizia denkt zo min mogelijk aan de dreiging.

Criminaliteit overal

De moordenaars van Daphne Galizia zijn inmiddels gearresteerd. En premier Joseph Muscat blijkt zeer nauwe banden te hebben met de gearresteerde opdrachtgever van de moord op Daphne Galizia. Zo kreeg hij een horloge 20 duizend euro cadeau van deze man.

Veel mensen op Malta zijn op de hoogte van diverse corrupte en criminelen praktijken op het eiland. Maar niemand praat hierover. Volgens Matthew was zijn moeder een van de weinige mensen die niet zweeg, en dat juist deze geïsoleerde positie haar kwetsbaar maakte.

Matthew Caruana Galizia over zijn moeder die zich niet liet omkopen.
info

Malta is een klein eiland in de Middellandse zee. Het heeft slechts 493.000 inwoners. Iedereen kent zo'n beetje iedereen op het eiland. Het is echter wel volwaardig lid van de Europese Unie en dat betekent dat een paspoort van Malta toegang geeft tot de hele EU. En dit maakt zo'n paspoort aantrekkelijk voor criminelen. Voor 1 miljoen koop je zo'n paspoort op Malta. Daphne Galizia schreef over deze paspoorthandel en het geld dat er in omgaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.