Het is weer zover: dit weekend kunnen we een uur korter slapen omdat de klok een uur vooruit gaat vanwege de Zomertijd. En uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meesten van ons daar helemaal niet op zitten te wachten.

Meer dan 100.000 mensen vulden een poll van het AD in waaruit blijkt dat de helft van de stemmers vindt dat de zomertijd beter kan worden afgeschaft.

Begin februari werd daarover gestemd in het Europarlement, maar zij besloten dat de zomertijd voorlopig in stand wordt gehouden. Wel moet er onderzoek gedaan worden naar de nadelige effecten op onder meer het bioritme van mens en dier. Daar is op zich al veel onderzoek naar gedaan en dat geeft niet bepaald een rooskleurig beeld.

Zo zijn de maatschappelijke kosten als gevolg van het verzetten van de klok liggen volgens de Duitse hoogleraar Till Roenneberg, die al veertig jaar de invloed van de klok op het bioritme van mensen bestudeert, alleen al voor Duitsland op 60 miljard euro per jaar. Ook is het slecht voor onze gezondheid. Zo hebben onderzoekers van de Finse Universiteit van Turku vastgesteld dat de kans op beroertes toeneemt door het verzetten van de klok.

Over ‘clocks’ gesproken, het is de betovergrootvader van Coldplay zanger Chris Martin die de zomertijd heeft bedacht. Deze Engelse aannemer William Willet kwam in 1907 op het idee van zomertijd om energie te besparen, omdat de verlichting in de zomer een uur later aangestoken kan worden. Maar het duurde nog tot de Eerste Wereldoorlog voor het plan aansloeg. De Duitsers gebruikten het als eersten. Andere landen volgden al snel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.