De schoolvakanties zijn weer begonnen. Waar we voorheen met de kinderen naar het buitenland trokken, blijven we nu vooral thuis. Probeer dan de verveling bij je kind maar eens tegen te gaan.

En kinderen, die vervelen zich snel. "Je moet een bepaald niveau aan prikkels halen om je prettig te voelen. En de drempel van wat we aan prikkels nodig hebben, is enorm verhoogd de afgelopen decennia", legt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit. "Het is nu alsof de wereld ADHD heeft."

Nieuwe prikkels

"Het brein van kinderen is constant op zoek naar nieuwe prikkels. Het vraagt eigenlijk steeds: wat valt er te leren?" zegt Pont. Daarom is op vakantie naar een andere plek ideaal, want daar krijgen kinderen de hele tijd nieuwe ervaringen. "Je bent dan in een andere omgeving, met een andere structuur en dus andere prikkels."

Door de coronacrisis kiezen veel mensen ervoor dit jaar helemaal niet op vakantie te gaan. Zit je dan, thuis met kinderen die weinig om handen hebben. Hoe ga je daarmee om? "Probeer de dingen die je normaal gesproken op vakantie doet, in te passen in het normale leven. Ga je op vakantie vaak een terrasje pakken? Zet iedereen in de auto en op naar het terras. Ga je altijd kamperen? Zet de tent op in de tuin. Wees creatief en laat je kinderen ook creatief zijn."

Lees ook

'Laat je kinderen vrij'

"Het is vooral belangrijk om íets te gaan doen. Maakt niet uit wat. Ik zeg vaak tegen mijn kinderen: soms is het echt zo saai als het klinkt, maar meestal is het veel leuker. Denk bijvoorbeeld aan die keren dat de weg ergens naartoe leuker was dan de bestemming", vertelt Pont.

Daarnaast vindt hij dat je in deze periode je kinderen ook een beetje vrij moet laten. "Laat je kinderen gewoon een tent bouwen in huis. Denk dan niet: oh, dan wordt het zo'n rommel. Laat het gaan. Of laat ze de tuin gebruiken als basketbalveld. Dan maar even geen siertuin met mooie bloemen. Dat haalt meteen een hoop wrevel weg."

'Beschuldig je kind niet'

Want kinderen moeten hun energie echt kwijt, zegt Pont. "Kinderen draaien op een hoger toerental dan jij. Rustiger doen gaat niet. Dan is het alsof je kind tegen jou zegt: doe eens wat drukker, je bent zo langzaam. Houd het toerental van je kind niet laag, maar bedenk een omgeving waarin je kind zijn toerental kwijt kan."

Als het over verveling gaat, hoor je vaak: 'ik had hier vroeger ook genoeg aan', maar dat gaat volgens Pont niet op. Hij ziet dat ouders deze situatie van verveling vooral zelf gecreëerd hebben. "Je bent in ieder geval medeschuldig. Wij hebben ze van alles gegeven en het prikkelniveau hoog gemaakt, dan kan je nu niet verwachten dat ze daar ineens zonder kunnen. Dus beschuldig je kind niet van verveling."

Games, telefoons en iPads

En dat prikkelniveau hebben we mede zo hoog gemaakt door de constante signalen van telefoons, iPads en games. Een doorn in het oog van veel ouders, maar iets waar kinderen snel naar grijpen als ze zich vervelen.

"Ik zeg bij mij thuis: voor half 6 geen schermen. Tot die tijd moet je je maar vermaken. Dat is een duidelijke regel. Maar dit werkt vooral als ouders hierin samen optrekken. Dus als de ouders van alle vriendjes dit ook doen en het breed gedragen wordt, werkt het goed."

Uitlegvideo: 6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.