Op Schiermonnikoog liggen sinds de containerramp met de MSC Zoe miljoenen plastic korrels. Het opruimen is een lastige klus, maar een Fries bedrijf gaat de uitdaging aan.

In de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar verloor containerschip de MSC Zoe 342 containers ten noorden van de Wadden. De eerste dagen na de ramp werden de Waddeneilanden overspoeld met spullen afkomstig uit de containers. Schoenen, autobanden, speelgoed.

Boswachter Cynthia Borras was er bij, die nacht toen de spullen op de kust van Schiermonnikoog aanspoelden: "Ik had nog nooit zoveel spullen op het strand gezien, er lag van alles. Kussens, dekbedden, stoelen, krukken, verpakkingsmateriaal."

Lees ook

Met een grote 'stofzuiger' over het strand

In de containers zaten ook zakken van 25 kilo met plastic bolletjes. Dat vormt, 3 maanden na de ramp, een groot probleem op Schiermonnikoog. Het bedrijf van Andre Borsch is in opdracht van de verzekeraar van de rederij begonnen met het opruimen van deze kleine bolletjes.

Met een grote stofzuiger gaan ze over het strand en zuigen de bovenste laag op. Dat wordt vervolgens gezeefd in Harlingen en het zand gaat terug naar het eiland. "Ik denk dat we hier zo'n 80 tot 90 procent van alle bolletjes mee wegkrijgen. Dat is niet alles, maar ik ben daar wel heel tevreden mee", zegt Borsch.

Verslaggever Bart Hettema legt uit wat de miljoenen plastic bolletjes kunnen aanrichten.

Plastic in het ecosysteem

Ellen Kuipers van de Waddenverenging maakt zich zorgen over al het plastic dat uit de containers nu rondzwerft over de Wadden. "De plastic bolletjes wordt gezien als voedsel, dus vogels eten dat op. En dan komt het in het ecosysteem."

Ze doet dan ook een beroep op de politiek om meer druk te zetten op de rederij om de containers op te sporen en te bergen. "Dit is werelderfgoed en dat moet je zo snel mogelijk opruimen, anders krijg je het er gewoon niet meer uit."

Op Schiermonnikoog liggen in het duingebied enorm veel minuscule plastic korrels die moeten worden opgeruimd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.