Of we nou willen of niet: we zijn bijna allemaal verslaafd aan Facebook. Na het schandaal rond Cambridge Analytica zijn sommigen rigoureus gestopt. Voor wie dat te ver vindt gaan hebben we hier een paar handige tips voor je.

1. Zet je notificaties uit

Het is zo gebeurd, maar bijna niemand doet het. En dat is belachelijk zegt de Amerikaan Nir Eyal. Hij helpt bedrijven om hun apps zo verslavend mogelijk te maken en weet dus ook als geen ander wat je er tegen kunt doen. Als je je notificaties uitzet krijg je niet meer de hele tijd een berichtje met de mededeling dat iemand een foto heeft geplaatst en word je niet meer verleid om de app te openen.

2. Social media-dieet

Zonder dat we het doorhebben doen we het vaker dan we eigenlijk willen. Het helpt volgens Nir Eyal al veel als je je daar bewust van bent. “Ik heb met mezelf afgesproken dat ik maar twee uur per dag van social media gebruik mag maken. Dat doe ik tussen zes en acht uur ’s ochtends.”  Dat houdt het ook leuk. Het vraagt natuurlijk wel wat discipline.

Lees ook: Deze man weet waarom jij maar niet kunt stoppen met Facebook

3. Gebruik apps

Er zijn veel handige apps die je helpen om de controle over je tijd terug te krijgen. Vaak zijn ze nog gratis ook. Nir Eyal gebruikt zelf de app Time Guard. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je per dag met een app als Facebook, Instagram of Twitter bezig mag zijn. Als je tijd erop zit kun je de apps niet meer openen. Andere handige apps zijn Offtime, Moment en BreakFree.

4. Verwijder apps

Het is misschien wel de meest simpele en effectieve tip: verwijder apps die je teveel gebruikt van je telefoon. Je kunt alles nog volgen vanachter een computer, maar je voorkomt dat je de hele dag op je telefoon onbewust door je feeds aan het scrollen bent.

5. Probeer niet meer alles te volgen

Je feed wordt al snel een bodemloze put als je teveel bedrijven en pagina’s volgt. De meeste mensen gaan op Facebook omdat ze het leuk vinden om familieleden, vrienden en kennissen te volgen terwijl veel bedrijven de social media gebruiken om hun producten te promoten. Het kan dan ook geen kwaad om eens te kijken welke pagina’s je allemaal leuk hebt gevonden en sommige likes weer te verwijderen. Zo krijg je meer mee van je familie en vrienden en ben je ook nog eens minder tijd kwijt om alles bij te houden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.