Een eigen gezin, werken en ook nog de zorg voor een ouder die toch wat verder weg woont. De combinatie van zorgtaken van een mantelzorger kunnen veel van iemand vragen. Daarnaast kennen mantelzorgers hun rechten in de cao vaak niet.

Bijna driekwart van de mantelzorgers hebben het idee dat de baas onvoldoende mogelijkheden biedt om zorgtaken vol te kunnen houden. Daarnaast vindt 71 procent het moeilijk om hun zorgtaken te combineren met het dagelijks leven.

Drempel om mantelzorg te bespreken

"Dan zie je wel dat mensen het soms wat lastig hebben", zegt Liesbeth Hoogendijk. Ze is directrice van de organisatie MantelzorgNL. Maatwerk zou voor mantelzorgers zeker op zijn plek zijn, maar daar schort het volgens Hoogendijk juist vaak aan. "Het begint eigenlijk wanneer mensen het moeilijk vinden om mantelzorgtaken bespreekbaar te maken op het werk. Enerzijds omdat zij denken: het is mijn leven en het is niet mijn werk. Aan de andere kant kunnen mensen ook denken dat ze op een andere manier worden aangekeken als zij zich hierover uitspreken. Dat is wel een drempel om het bespreekbaar te maken."

Hoogendijk ziet dat het ook voor de werkgever een lastig punt is om met een werknemer te bespreken. "Die ziet het wel, maar hij denkt: ja, het is het privé-leven van mijn werknemer. hoe doe ik dat?" Daarnaast kunnen werkgevers bang zijn dat mantelzorg hen geld gaat kosten. "Dat is jammer", zegt Hoogendijk. "Juist als je vóór dat moment met elkaar in gesprek gaat kun je oplossingen zoeken. Er zitten oplossingen in vorm van verlof, maar die zijn nog niet zo uitgebreid dat je daar langdurige zorg mee kan dekken. Je kunt wel kijken naar wat er flexibel opgelost kan worden of hoe je creatief kan zijn."

Ziekteverzuim of een burn-out

Als je niks doet kan mantelzorgen leiden tot ziekteverzuim of zelfs een burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. "We hebben er met zijn allen ontzettend veel belang bij om de mantelzorger veel eerder te helpen. Voor een werkgever is het mogelijk om een budget in te stellen waar de mantelzorger hulp kan inkopen."

Een andere optie is om als werkgever voor te stellen dat mantelzorgers een dagje minder werken, zegt Hoogendijk. "Die mogelijkheden zijn er, maar we weten dat niet en zijn soms niet creatief genoeg. "Het is vaak zoeken in, wat kunnen we met elkaar bedenken? Als je dat alleen maar in de vastgelegde regels zoekt, is het arsenaal waar je uit kan kiezen een stukje kleiner."

Rechten van de mantelzorgers

Een andere manier om de druk van de mantelzorgers te verlichten is creatief naar de situatie kijken. "Je kunt het bijvoorbeeld ook oplossen door met collega's samen te kijken naar hoe zij wat voor jou kunnen betekenen."

Vaak ligt de oplossing in kleine dingen

Naast het verlof is er ook budget voor mantelzorgers. "Als een werkgever zegt: 'Ik heb jou als dure en waardevolle kracht en het is belangrijker dat je actief, gezond en bezig blijft, dan dat je ziek wordt, ik heb daar wel wat voor over', dan is dat goedkoper dan iemand in de ziektewet zien verdwijnen." Als tip voor werkgevers geeft Hoogendijk om op natuurlijke momenten over mantelzorg in gesprek te gaan, bijvoorbeeld bij een functioneringsgesprek. "Een zorgzame werkgever leidt tot duurzame inzetbaarheid en goede medewerkers. Voor de werkgever is het belangrijk om zicht te houden op wat kan ik wél en wat kan ik niet vragen. Vaak liggen de oplossingen in kleine dingen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.