"De Duitse verdediging is uiteengescheurd", riep commentator Frank Snoeks na de 2-3 van debutant Donyell Malen in de interland tussen Duitsland en Nederland. Scoren als debutant: het is niet velen gegeven.

Iemand die direct begreep hoe Malen zich voelde zat de wedstrijd op tv te kijken. Ruben Schaken scoorde in 2012 in een thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Andorra de 3-0. Het was zijn allereerste wedstrijd voor Oranje. En dat ook nog eens in 'zijn' Kuip, in Rotterdam.

Niet verwacht

Schaken, destijds spelend voor Feyenoord als rechtsbuiten, was al dertig toen hij debuteerde. Hij had het wel gehoopt, maar nooit meer verwacht om te spelen voor Nederland.

"Het was een doel, maar met één interland zou ik al in mijn handen hebben geknepen. Het werden er uiteindelijk zeven", vertelt Schaken. De laatste interland speelde hij tegen dezelfde tegenstander als waar tegen hij debuteerde: Andorra.

Moordende concurrentie

Schaken scoorde tweemaal voor Oranje, en zijn eerste goal staat hem nog goed bij. "Arjen Robben was geblesseerd, anders zou hij altijd spelen. Er was moordende concurrentie op de flanken, als snelle buitenspeler moest ik concurreren met mannen als Lens, Elia en dus Arjen Robben. Ik speelde die wedstrijd vanaf rechts en kreeg een voorzet van links. In de rust had Patrick Kluivert (destijds assistent bondscoach, red.) gezegd dat ik zou gaan scoren. En dat gebeurde."

Geen WK

Alle wedstrijden die Schaken speelde stonden in het teken van het kwalificeren voor het WK van 2014. Sommige interlands waren vriendschappelijk, anderen waren voor de kwalificatie. Maar, op het WK zelf ontbrak Schaken.

"Ik had een mindere periode bij Feyenoord, Van Gaal (destijds bondscoach, red.) wilde dat spelers bij hun club goed presteerde. Ook schakelde hij over op een ander systeem, zonder buitenspelers. Dus ja, dan val je buiten de boot."

Cruijf wel, Van Basten niet

Ondanks het ontbreken op het WK is Schaken erg trots op zijn periode als Oranje-international. "Er zijn weinig spelers die kunnen zeggen dat ze zo vaak voor Oranje hebben gespeeld", en nog minder spelers die kunnen zeggen dat ze bij hun debuut scoorde. En zo belandde Ruben Schaken, net als Donyell Malen, in een rijtje waar ook Johann Cruijff en Clarence Seedorf in staan en bijvoorbeeld Marco van Basten ontbreekt.

Ruben Schaken over zijn debuut bij Oranje