De Campaign to Stop Killer Robots doet Nederland aan. Nobelprijswinnares Jody Williams en Robotica-expert Noel Sharky zijn op uitnodiging van vredesorganisatie Pax in Nederland.

Ze waarschuwen met de campagne: robots die helemaal autonoom, zonder enige tussenkomst van een mens oorlogshandelingen kunnen uitvoeren zijn geen ver van ons bed show meer. De technieken zijn inmiddels zo ver dat dergelijke killer robots er over een paar jaar kunnen zijn. En daarom is een internationaal verbod dringend nodig vinden zij.

De Nederlandse overheid ziet het gevaar nog niet zo. Het kabinet schreef begin maart nog dat dergelijke wapens er de komende tien jaar nog niet zullen zijn. Dus nu al over een verbod praten is wat de politiek betreft voorbarig. Kortzichtig, vindt de Campaign To Stop Killer Robots: zij willen dat de wetgever een keer vooruitloopt op de ontwikkelingen in plaats van erachteraan. 

De kwestie legt een aantal ethische kwesties bloot: is er een mens voor nodig om een mens te doden? En de ontwikkeling van kunstmatige intelligente, de techniek waarop de killer robots werken wordt ook gebruikt voor de zelfrijdende auto. Waar ligt de grens tussen wat schadelijk is en wat ons  vooruit brengt?

We spreken erover met Jody Williams, in 1997 won ze de Nobelprijs voor de Vrede met haar International Campaign to Ban Landmines. Daarnaast Noel Sharky, Professor Artificial Intelligence en Robotica aan de Universiteit van Sheffield en wetenschapsjournalist Bennie Mols.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.