PVV'er Tom Kuilder is een van de 52 politici in de jaarlijkse lijst met politieke schandalen. Hij stuurde een foute tweet en er was ophef over zijn kapsel. Zelfs zijn moeder werd uitgescholden: "Dat raakt me, mijn moeder is geen PVV'er."

'Een kei van een lijsttrekker', 'een PVV'er van de nieuwe generatie met gevoel voor wat er in de regio speelt'. Deze lovende woorden sprak Geert Wilders over lijsttrekker Tom Kuilder tijdens zijn campagnebezoek aan Emmen afgelopen voorjaar. Nog geen half jaar later wordt de breuk tussen de fractievoorzitter en de twee andere PVV-raadsleden ingeluid.

Kuilder had een oproep van Geert Wilders gezien voor nieuwe raadsleden voor de PVV. Hij reageerde en werd fractievoorzitter. Hij kwam uiteindelijk met twee anderen in de gemeenteraad. "Ik was het eigenlijk wel een beetje zat om de internetheld uit te hangen."

Lees ook

'Hele stomme fout'

"We waren net een paar maanden onderweg, maar het werkte niet", zegt Kuilder. In september kwamen spanningen naar buiten toen Kuilder een bericht van de neonazistische website Stormfront retweette. "Dat was een hele stomme fout en dat is toen tegen mij gebruikt," zegt Kuilder. Er volgde een crisisoverleg in Den Haag waar geprobeerd is om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen.

Besloten werd dat Kuilder terug zou treden als fractievoorzitter, maar dat hij wel in de fractie kon blijven. "Eigenlijk was er al zoveel stuk gemaakt in onderling vertrouwen en bleek het een zinloze exercitie", zegt hij nu. In december stapte Kuilder alsnog uit de fractie. "Uiteindelijk heb ik het onderspit moeten delven", zegt Kuilder die het erg jammer vindt. "Eigenlijk ben ik nog steeds een PVV'er in hart en nieren."

Uitgescholden op straat

Al voor de gewraakte retweet, in december 2017, haalde Kuilder alle nieuwssites omdat hij een - zogenoemd - 'hitlerkapsel' zou hebben. Daar kon hij in het begin om lachen. "Toen heb ik ook uitgelegd dat ik graag kijk naar series die zich afspelen in de jaren 20 en 30, zoals Peaky Blinders en Boardwalk Empire. Dat vond ik mooi en dat heb ik tegen de kapper gezegd", licht hij toe.

"Met de PVV wordt al gelijk de link gelegd met extreemrechts. Totaal onterecht, maar je kunt het verwachten", zegt hij. "Als ik eerlijk ben had ik er ook om gelachen als het iemand anders was geweest." De lol was eraf toen ook zijn familie erop werd aangesproken. "Mijn moeder is uitgescholden hier in het centrum van Emmen. Dat raakt me, mijn moeder is geen PVV'er."

Tom Kuilder
Bron: RTV Drenthe / Drenthe NU
Tom Kuilder in december 2017

'Een tijdje ont-PVV'en, dat ben ik niet van plan'

Kuilder zegt dat je 'het te accepteren hebt' en dat er van tevoren ook gewaarschuwd wordt voor dit soort consequenties als je je aansluit de PVV. "Ik heb rechten gestudeerd aan de universiteit in Groningen en ik kan hier in Emmen met geen mogelijkheid een baan vinden in die sector. Het wordt niet direct gezegd, maar ik denk dat het wel degelijk te maken heeft met het stigma van een PVV'er zijn", zegt hij. "Zoals ze zeggen, je moet een tijdje ont-PVV'en maar dat ben ik niet van plan."

Daarnaast denkt Kuilder dat er anders naar integriteitskwesties van de PVV wordt gekeken, wijzend naar de VVD die al jaren op plek één staat. "Dat zijn vrij ernstige integriteitskwesties. Bij mij hebben we het over een kapsel. Bij de VVD hebben we het over fraude, stemmen ronselen", zegt Kuilder. "De gradatie van ernstigheid verschilt nogal. Terwijl de aandacht gelijk is." Kuilder is inmiddels zijn eigen lokale partij, Voor Emmen Voor Nederland, gestart waarmee hij vanaf 31 januari in de raad van Emmen zit.

Zelfs de moeder van PVV'er Tom Kuilder werd uitgescholden om zijn 'hitlerkapsel'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.