Homoseksuele ouderen kruipen steeds vaker terug in de kast, ziet de Groningse streektaalzanger Klaas Spekken. Om homoseksualiteit bespreekbaar te maken voor Groningse ouderen, gaat Spekken op Roze Tournee langs verzorgingshuizen in zijn provincie.

"Pas recent viel me op dat ouderen terug de kast in gaan. Een oudere vriend van me, die homo was, overleed in zijn verpleeghuis en zijn kamer moest worden leeggehaald. Op het dressoir stond een foto van een man. De verzorgende zei toen: 'Mooi, dat hij zoveel om zijn broer gaf.' Ik wist beter, want die man op de foto was niet zijn broer, dat was zijn man met wie hij 40 jaar samen was." Op dat moment besloot Spekken, zelf homo, dat hij wat ging doen om ouderen bewust te maken van homoseksualiteit.

Homoseksualiteit blijft onbesproken

Onder de Groningse ouderen leeft homoseksualiteit namelijk nauwelijks. Spekken: "Ik kreeg contact met Marjet Bos, geestelijk verzorger in een verzorgingshuis. Zij had nog nooit een homoseksueel persoon gezien onder de ouderen met wie ze werkt. Dat kan niet kloppen, want 7 tot 10 procent van de mensen hoort bij de LHBT+-gemeenschap."

Spekken denkt dat het vooral aan de generatie ligt. "Deze ouderen accepteren en gedogen homo zijn wel, maar er wordt niet over gepraat omdat het 'eigenlijk niet kan en mag'." Deze instelling belemmert homo-ouderen die nieuw zijn in een verzorgingshuis om zichzelf te zijn. "In een verzorgingshuis zitten vaak mensen die hun partner hebben verloren en zorg vragen, dat is een kwetsbare positie. Zij zoeken aansluiting bij de andere ouderen, dus vertellen ze maar niet dat ze homo zijn."

Lees ook

Roze Tournee

Volgens Spekken willen de Groningse ouderen wel over homoseksualiteit praten. Met zijn Roze Tournee wil Klaas Spekken dat gesprek aanwakkeren. Hij gaat met de tour langs zorgcentra in Groningen om daar op te treden. Eerder deze maand had hij zijn eerste optreden. "Ik zing mijn Groningse nummers en praat met de zaal. De zaal hing aan mijn lippen en er kwam een gesprek op gang. Een mevrouw van 85 kon door ons programma eindelijk goed over haar homoseksuele kleinzoon praten, ze kwam helemaal los."

"Toen ik Pabbe (Papa) van Stef Bos in het Gronings zong, schoot een man helemaal vol. Aan het eind van het optreden kon ik haast niet weg." Spekken benadrukt dat er niemand uit de kast wordt getrokken: "Ik ga niet vingerwijzen, het is gewoon een gezellige middag waarin ik mijn verhaal vertel en zing."

Klaas Spekken in Radio EenVandaag