Yvonne Snitjer is weer terug in Nederland nadat ze 2,5 week in een Libische cel heeft doorgebracht. Nederland was in rep en roer, maar zelf zegt ze in Radio EenVandaag "nooit in gevaar te zijn geweest."

“Zo, dat is wel heel erg ver voorin zeg. Oh, die kop had ik nog niet gezien." Yvonne Snitjer loopt het gebouw van de NPO Radio 1 studio’s binnen en ziet voor het eerst de dagbladen met de berichtgeving over haar terugkomst naar Nederland.

Ze is weer vrij na 2,5 week in een Libische cel te hebben gezeten. Het ergste werd in Nederland gevreesd nadat er ineens niet meer werd getwitterd door haar. Maar Snitjer, die haar verhaal bij Radio EenVandaag doet, is direct duidelijk: “Ik heb nooit in een gevaarlijke situatie verkeerd. Ik heb me nooit bedreigd gevoeld.” Sterker nog; wanneer presentator Art Rooijakkers haar vraagt of ze weer terug zou willen zegt Snitjer: “Ja, als het kan ga ik morgen weer terug naar Libië, als het legaal kan in elk geval.” Snitjer begrijpt de zorgen die hier in Nederland waren: "Maar het is gekoppeld aan een beeld, niet de werkelijkheid. Ik kreeg een uitstekende behandeling.” 

Buitenlandse Zaken

Na een aantal dagen kwamen vertegenwoordigers van Buitenlandse Zaken bij haar op bezoek en dat werd later weer bekend in de media. Iets dat Snitjer zelf niet wilde. In de Libische hoofdstad Tripoli heeft Yvonne Snitjer haar stichting Al Eureka, waarmee ze Libiërs wil ondersteunen het land te helpen opbouwen. Dat kan niet nu ze in Nederland zit. “Maar wil je wel terug naar een land dat je heeft uitgezet”, vraagt Rooijakkers haar. “Ja, want het land wil mij wel terug. Dit (het uitzetten, red.) was een besluit van 1 of 2 mensen, maar ik geef de mensen in Libië vertrouwen en dat is wat ze nodig hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.