Een van mijn favoriete weblogs is Harryzzz, het log van Midden Oosten-correspondent Harald Doornbos. Uit het log spreekt een bevlogen journalist, die goed thuis is in de politieke jungle van het Midden Oosten, en er vaak zelfs openlijk en enigszins baldadig van geniet. Logpost als ‘Volleyballen met Ocelan’, ‘De vliegende terrorist’ tot frontbezoekjes met z’n Audi A8 zijn de kersen op de taart. Zijn laatste post gaf weer eens een knap inzicht in de mechanismen van het Midden Oosten. Daar waar wij Fitna alweer zo’n beetje zijn vergeten, is dat onder sommige geestelijken nog lang niet het geval. En voor wraak hebben ze een groot geduld.

In een voortreffelijke reportage van zijn fixer/vertaler Jenan Moussa wordt duidelijk dat een film als Fitna vroeg of laat ingezet kan en wellicht zal worden om ons westerlingen een hak te zetten. Fijntjes wordt er op gewezen dat ook de Deense cartoons al maanden uit waren voordat de rellen begonnen. Saillant detail is dat een van de geïnterviewden, sheikh Raed Hlayhel, eerder degene was die de eerste aanzet gaf voor wat wereldwijd bekend werd als de cartoonrellen. Het hele log met de reportage vind u hier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.