Als reactie tegen de Amerikaanse tarieven op Chinese producten is China nu met een lijst Amerikaanse goederen gekomen waarop extra invoerrechten gaan gelden, bijvoorbeeld op varkensvlees. Maandag gaat er een grote Nederlandse handelsmissie naar China. Kan Nederland spekkoper worden? Of zijn we juist het smeermiddel tussen twee grootmachten?

Chinezen zijn gek op varkensvlees en importeren voor miljarden per jaar aan Amerikaanse varkensproducten. Slagerij Westfort in IJsselstijn is een van de weinigen bedrijven die vanuit Nederland al flink exporteert naar China. Zij zien genoeg mogelijkheden tot uitbreiding nu China invoerrechten gaat heffen op Amerikaanse voedingsmiddelen.

Ook handelsleider Hans de Boer kijkt vol interesse naar de handelsoorlog tussen China en Amerika. “Het moment voor de missie is nu perfect. Nederland en China hebben een sterke relatie. En we zijn goed in voedsel, de export die de Chinezen niet blokkeren voor de Amerikanen. Juist nu moeten we meer dan ooit in die relatie investeren om te zorgen dat handel en investeringen gewoon door kunnen gaan met eerlijke spelregels.”

Heel verleidelijk, dus, en de Europese Unie staat voor een aantal lastige keuzes: meedoen met de handelsoorlog van Trump, er gebruik van maken, of de diplomatiek mee onderhandelen?

Ook De Boer houdt nog een slag om de arm. “Protectionisme mag niet te ver gaan. Daarvan is een land nog nooit wijzer geworden en zeker Nederland niet". Hij hoopt ook dat de handelsoorlog niet te ver gaat. "Want dat zorgt op de lange termijn voor gevaar.”

Hans de Boer (VNO-NCW) ziet kansen, maar ook gevaren in handelsoorlog