Premier Rajoy van Spanje heeft vandaag gezegd dat hij artikel 155 van de grondwet in werking wil stellen. Als dit gebeurt kan Spanje het bestuur in Catalonië overnemen.

De Spaanse premier Rajoy maakte vandaag in een regeringsverklaring bekend dat "niemand er aan mag twijfelen dat de Spaanse regering alle middelen zal gebruiken om de orde in het land te herstellen." Of deze confrontatie er daadwerkelijk gaat komen is afwachten. Maar het geduld met de Catalanen is in Madrid helemaal op. Daarmee belandt de strijd in een beslissende fase. Volgens Spanje hebben de Catalanen de wet overtreden. Het verboden referendum is namelijk tóch uitgevoerd. Marc Espin is journalist in Barcelona en ziet dat de spanning in het land toeneemt. "Er is veel bezorgdheid en dat neemt alleen maar toe."

Simone Tukker volgt de ontwikkelingen in Spanje op de voet. "Er is heel veel onzekerheid. Mensen willen weten of ze straks nog bij hun geld kunnen."  Maar de Spaande regering werkt duideijk naar een doel toe, valt ook correspondent Jessica van Spengen op. "De enige manier om nog uit deze impasse te raken is als de Catalaanse overheid voor zaterdag alsnog verkiezingen uitschrijft.”

Politiek

Europa kijkt vol spanning naar Catalonië, omdat het niet de enige regio in Europa is waar ze onafhankelijk willen worden. Corsica en Schotland willen ook onafhankelijk worden, net zoals Vlaanderen. President Mark Rutte heeft aangegeven het besluit van het Spaanse Hooggerechtshof te respecteren.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders benadrukt dat de Spaanse president in zijn recht staat en artikel 155 mag afkondigen. Hoogleraar Eric Storm volgt de kwestie op de voet en geeft de Catalanen weinig kans. “De Europese Unie erkent ze niet. Ze hebben geen eigen leger en geen eigen Belastingdienst dus in de praktijk kan het helemaal niet.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.