Het Duitse volkslied 'Das Lied der Deutschen' is onderwerp van discussie. Een hoge topambtenaar van het ministerie van Familiezaken heeft voorgesteld om het volkslied genderneutraal te maken. Zo zou het woord 'Vaterland' plaats moeten maken voor 'Heimatland'. Ook het gedeelte waarin gesproken wordt van 'broederlijk' is niet geslachtsneutraal en zou vervangen moeten worden door 'moedig'.

De topambtenaar, die op het ministerie leiding geeft aan de afdeling gelijke behandeling, ziet in buurland Oostenrijk een goed voorbeeld. Zes jaar geleden werd daar het volkslied 'Land der Berge, Land am Strome' aangepast en kreeg daarbij het predicaat geslachtsneutraal. Oostenrijk-kenner en uitgever van het Oostenrijk-magazine Frits Roest vertelt erover: "Het was het resultaat van een discussie die meer dan tien jaar heeft gewoed in de Oostenrijkse politiek.” 

Vooral feministische groeperingen kwamen op voor hun belangen met betrekking tot het volkslied. In de aangepaste versie zijn nu naast alleen 'zonen' ook de 'dochters van het land' benoemd, en het woord 'broederkoren' maakte plaats voor 'jubelkoren'.

Boegeroep voor Conchita Wurst

Maar, ook in Oostenrijk maakte de aanpassing de tongen los. Roest ziet nog steeds verzet tegen het nieuwe volkslied, zelfs vorig jaar nog. Toen werd het WK beachvolleybal in Wenen geopend door Conchita Wurst. De Oostenrijkse 'vrouw met de baard', die in 2014 het Eurovisie Songfestival won, zong tijdens de opening het volkslied maar werd uitgefloten. Dat gebeurde nadat ze met nadruk de genderneutrale aanpassingen ten gehore bracht. Toch geeft dit niet de mening van het hele land weer, aldus Roest. "Je merkt dan dat er een kleine groep tegenstanders is die dit aangrijpt om zich te laten horen."

Bondskanselier Angela Merkel voelt trouwens niets voor veranderingen van het Duitse volkslied. Zij heeft laten weten tevreden te zijn met de huidige tekst.