Van auto’s tot woningen en van maaltijden tot gereedschap: er is bijna niets meer wat je tegenwoordig niet kunt delen met anderen. Via sites als AirBnB, Peerby en Snappcar is het kinderlijk eenvoudig en iedereen kan het. De economie van het delen is booming. Steeds meer mensen ontdekken het als een manier om zo een leuk zakcentje bij te verdienen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat inmiddels 1 op de 8 Nederlanders al gebruik maakt van dit soort platformen om geld te verdienen.

Tot nu toe kan dat ook in bijna alle gevallen zonder dat je er belasting over hoeft te betalen. Maar in een tijd waarin delen het nieuwe hebben lijkt te gaan worden, is de kans groot dat in de toekomst ook deze deeleconomie belast zal worden. 

Het ministerie van Financiën bestudeert op dit moment of het mogelijk is om betaaltransacties tussen consumenten te belasten met een soort BTW. Dat heeft staatssecretaris Wiebes laten weten in antwoord op Kamervragen. De staatssecretaris reageerde op vragen van Henk Nijboer (PvdA), die van mening is dat dit soort nieuwe platforms misschien wel juist zo snel groeien omdat ze onbelast zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.