Wim van der Zanden (47) is veehouder: hij runt een bedrijf met rundvee en vleesvarkens. Daarnaast is hij mantelzorger voor zijn beide ouders die bij hem op de boerderij wonen. Hij combineert dit ook nog met het fractievoorzitterschap van de partij Balans Boxtel. “Er zitten wel eens te weinig uren in een dag.”

Armoede, veiligheid, zorg, integratie en vertrouwen in de politiek. Thema’s waar iedereen mee te maken krijgt en die centraal staan op de Facebookpagina Ons Belang. De komende maanden volgt AVROTROS politici van vijf lokale partijen door heel Nederland voor een driedelige documentaireserie. Vandaag: Wim van der Zanden van Balans Boxtel. 

Volg Ons Belang op Facebook

Waarom ben je de politiek in gegaan?

“Ik voel me sterk verantwoordelijk voor mijn medemens. Ik zag dingen waarvan ik dacht: dat kan anders en beter. Zoals het beleid rond de mantelzorg en de WMO. Maar ook dingen rond de infrastructuur in Boxtel. Het is te makkelijk om zoiets te zeggen en vervolgens niet mee te werken aan oplossingen.”

Waarom heb je voor een puur lokale partij gekozen?

“Als lokale partij ben je helemaal vrij in je eigen standpunten, vrij van een landelijke koers. Dat maakt dat je heel direct de belangen van burgers in Boxtel kunt vertegenwoordigen. Soms kun je de SP links voorbij, soms de VVD aan de rechtse kant. Wij bekijken per onderwerp wat verstandig is en zijn niet in een hokje te duwen.”

Wat is je grootste ergernis?

“Er wordt veel te weinig gedaan met kennis die de burgers van Boxtel zelf hebben. Mensen wordt gevraagd naar hun mening en visie voor toekomstig beleid. Daar steken ze dan tijd en energie in, maar met hun inbreng wordt bijna niets gedaan. Er komt zelfs geen serieuze reactie op. Mensen moeten zelf mee kunnen denken. Ik kan nooit garanderen dat iedereen zijn zin krijgt, maar wel dat iedereen die iets inbrengt een reactie krijgt.”

Waar ga je voor?

“Voor een betere toekomst voor de burgers van Boxtel, maar vooral voor het serieus betrekken van burgers. We willen dat mensen voor vol worden aangezien door de politiek. Nu lopen betrokken burgers op veel plekken tegen een muur aan. Bij ons krijgen ze een luisterend oor; mensen weten ons nu al te vinden. Dat zal nog makkelijker worden als we een grotere rol krijgen in het dagelijks bestuur. We zijn nu de tweede grootste partij, we willen de grootste worden. Het belangrijkste is dat er een beter woon,- werk,- en leefklimaat voor de burger ontstaat. Daar ga ik me voor inzetten.”

Meer van dit soort verhalen? Volg dan de Facebookpagina van Ons Belang