Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen vandaag en morgen een bezoek aan Moskou. Het is nu al veelbesproken: het Nederland-Ruslandjaar wordt gekenmerkt door een reeks incidenten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden vrijdagavond aan tafel verwacht in het Kremlin. Daar biedt president Vladimir Poetin hun een diner aan. Het koningspaar vertrekt daarom een dag eerder dan gepland naar Moskou, waar ze zaterdag ook nog een aantal culturele activiteiten hebben naast een ontmoeting met vooraanstaande zakenlieden uit Rusland en Nederland.

Het bezoek vindt plaats in het kader van de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar. Het is tevens de afsluiting van een Nederlandse handelsdelegatie die al de hele week in Rusland is.

De relatie tussen Rusand en Nederland gaat weliswaar 400 jaar terug, maar lijkt juist dit jaar bekoeld. De 30 Greenpeace-activisten, onder wie twee Nederlanders, zitten nog altijd vast, op verdenking van piraterij. Ook waren er incidenten met diplomaten.

In EenVandaag: komt het nog goed? Met onder meer Ruslandkenner Helga Salemon. Daarnaast Volkskrantjournalist Jan Hoedeman, hij schreef onder meer boeken over het koninklijk huis.