PVV-leider Geert Wilders heeft voormalig Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) regelmatig op zijn eigen Ministerie onder druk gezet. Wilders eiste dat Leers het aantal migranten omlaag bracht. "Hij kwam met regelmaat op het departement (...) en dreigde dat hij mij daar op zou afrekenen", aldus Leers.

Bekijk hier alvast de uitspraken van Gerd Leers over de druk van Wilders:

De PVV gedoogde het eerste Kabinet Rutte. Leers zegt altijd zijn eigen koers te hebben willen varen, en meer op beheersbaarheid heeft ingezet. Het is zeer ongebruikelijk dat een fractievoorzitter persoonlijk bij een Minister op het departement komt, om hem te vertellen wat hij moet doen.

Er zijn altijd geruchten gegaan dat Leers door Wilders de les werd gelezen, maar dat werd tot nu toe altijd ontkend. Ook premier Rutte en vice-premier Verhagen spraken Leers met enige regelmaat aan, om de wensen van Wilders door te geven. "Ik kreeg het niet alleen via hem, maar ook via de anderen. Rutte en Verhagen belden mij dan. (...) Ik wilde de beperkte smalle marges die ik had, verbreden. Ik wilde zoeken naar mijn eigen weg. Rutte en Verhagen hadden ook een ander belang: het coalitiebelang (...) En dat ging niet altijd zonder wrijving!".

Leers zegt verder in het interview dat hij met gemengde gevoelens terugkijkt op de zaak Mauro. “Mauro was het beeld van het beleid tegenover het individu. (…) Ik werd geconfronteerd met het beeld van een jongeman met zijn traan (…) Ik heb daar slapeloze nachten van gehad. Maar je moet consequent zijn. En Mauro had geen recht om hier te blijven. (…) Ik zou het zo weer doen!”

Reactie Geert Wilders

Geert Wilders zegt in een reactie dat hij 'de man natuurlijk onder druk heeft gezet om de immigratie fors te beperken zoals immers afgesproken was in het gedoogakkoord. Want de daling van immigratie (en dus islamisering) ging te langzaam ook door Europees verzet. Als er geen Catshuis was geweest, had het kabinet daarop kunnen vallen in 2012'.

Gerd Leers over druk Wilders

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.