Geert Wilders is in de grote publieksverkiezing van EenVandaag uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2015. Hij krijgt een kwart (25%) van de stemmen in de jaarlijkse verkiezing.

Wilders wordt door respondenten vooral geroemd om zijn optreden rond de vluchtelingencrisis. ‘Als enige politicus heeft hij oog voor de zorgen die veel Nederlanders hebben over asielzoekers,’ schrijft een deelnemer.

Op de tweede plaats eindigt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver (14%), minister van Financiën Dijsselbloem is derde (9%). Aan de verkiezing deden 37.000 mensen mee.

Vooruitziende blik

Ook is het zijn 'vooruitziende blik' die Wilders voor veel mensen dé politicus van het jaar maakt. Een deelnemer schrijft: 'Door iedereen verguisd en als racist weggezet maar ondertussen zijn veel voorspellingen uitgekomen én neemt politiek Den Haag veel van zijn standpunten over om de kiezer terug te halen.' 

Niet iedereen die Wilders de politicus van het jaar vindt, is het ook eens met alle standpunten van de PVV-leider. Verschillende deelnemers schrijven dat ze zijn standpunten te extreem of onrealistisch vinden. Toch stemmen zij op hem, omdat hij tenminste íets zegt: 'Ik ben het niet altijd eens met zijn toon, maar de rest houdt zich vaak stil en dat is nog erger.'

Klaver en Dijsselbloem

Waar Wilders vooral steun krijgt van zijn eigen achterban, trekken Jesse Klaver en Jeroen Dijsselbloem ook stemmen van kiezers van andere partijen. Veel mensen vinden Klaver een frisse verschijning in de Nederlandse politiek. Ook wordt hij geroemd om zijn duidelijke idealen en visie. Waar mensen op Wilders stemmen omdat hij zegt wat veel mensen denken, stemmen mensen op Klaver omdat hij juist vol overtuiging minder populaire standpunten verdedigt. 'Klaver is het minst bang voor de kiezer. Hij durft vanuit idealen verantwoordelijkheid te nemen, ook als grote groepen kiezers het met hem oneens zijn', aldus een deelnemer.

Jeroen Dijsselbloem is voor veel mensen een baken van rust in de Nederlandse en Europese politiek. Door zijn rug recht te houden heeft de minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Nederland en Europa door de crisis geloodsd, zeggen mensen. De combinatie van die twee zware taken levert hem lof op.

Weerspiegeling politieke jaar

Als we de deelnemers vragen wat voor hen de belangrijkste politieke gebeurtenis van 2015 was noemen de meesten de aanslagen in Parijs en de reactie van premier Rutte daarop. Die gebeurtenis wordt op de voet gevolgd door de toenemende stroom vluchtelingen naar Europa, en daarna de Griekse crisis.

Deze top drie is daarmee volgens Gijs Rademaker 'een duidelijke afspiegeling van het afgelopen politieke jaar. Een jaar dat in het teken stond van aanslagen, de Eurocrisis en de toestroom van vluchtelingen. Zeker ook omdat de nummer vier staatssecretaris Dijkhoff is - een nieuwkomer met een zwaar dossier die veel waardering krijgt van kiezers.' 

Top 10

De volledige top 10 van 2015 is als volgt:

1) Geert Wilders: 25%

2) Jesse Klaver: 14%

3) Jeroen Dijsselbloem: 9%

4) Klaas Dijkhoff: 6%

5) Mark Rutte: 5%

6) Lodewijk Asscher: 4%

6) Sybrand Buma: 4%

6) Alexander Pechtold: 4%

6) Emile Roemer: 4%

10) Pieter Omtzigt: 3%

Eerdere winnaars van de publieksverkiezing voor Politicus van het Jaar waren Wouter Bos (2004), Rita Verdonk (2005), Jan Marijnissen (2006), Rita Verdonk (2007), Wouter Bos (2008), Alexander Pechtold (2009), Geert Wilders (2010), Emile Roemer (2011), Diederik Samsom (2012), Geert Wilders (2013) en Frans Timmermans (2014).

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 37.194 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 3 t/m 14 december 2015. Na weging is het onderzoek representatief voor 6 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. 

Samenstelling van de lijst politici

De lijst van 25 politici die aan deelnemers wordt voorgelegd is op verzoek van EenVandaag samengesteld door LJS Nieuwsmonitor. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.